Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ...ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΟΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ...


«Μαύρη ημέρα» είναι η σημερινή για την Ουκρανία, καθώς όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση τουλάχιστον 150 αυτονομιστές και δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην πόλη Νικολάγεβα.

 Ο στρατός στοχοθέτησε έξι θέσεις των αυτονομιστών και περικύκλωσε τη συγκεκριμένη πόλη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο Κίεβο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εκτός από τους δύο νεκρούς στρατιώτες, υπάρχουν και τέσσερις τραυματίες. 

 Ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, διέταξε να τερματιστεί η εκεχειρία την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει εκ νέου ο βομβαρδισμός των πόλεων Λουχάνσκ και Ντονέτσκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβελ Κλίμκιν, συναντήθηκε προχθές Τετάρτη με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες έως αύριο Σάββατο για να κηρυχθεί εκ νέου εκεχειρία ανάμεσα στο Κίεβο και τους ααυτονομιστές.

 Ο Ποροσένκο, ωστόσο, διεμήνυσε χθες στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πως για να δοθεί πράσινο φως για νέα εκεχειρία, θα πρέπει η συμφωνία να τιμηθεί και από τις δύο πλευρές και όχι μόνο από το Κίεβο. Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές να μην στοχοθετούν τους αμάχους στην ανατολική Ουκρανία, καθώς παρατηρήθηκε ότι μετά τη λήξη της εκεχειρίας, πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. 

 Η Πιλάι τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη διότι ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ χαρακτήρισε τις γυναίκες και τα παιδιά θεμιτούς στόχους. «Μια τόσο κραυγαλέα προτροπή στη βία είναι εντελώς απεχθής και μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Πιλάι στη Γενεύη και υπογράμμισε ότι ένα κοριτσάκι πέντε ετών είναι ανάμεσα στα θύματα που καταγράφηκαν πρόσφατα.

 Καταγγέλλονται καθημερινά απαγωγές από αυτονομιστές, τους οποίους οι Αρχές κατηγορούν ότι στήνουν οχυρές θέσεις ή στέλνουν ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν από κατοικίες. Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε επίσημα διαμαρτυρία στη Ρωσία για τις «μαζικές, συστηματικές παραβιάσεις» του ουκρανικού εναέριου χώρου και απαίτησε να σταματήσουν άμεσα. Σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ, τρία ελικόπτερα με τα διακριτικά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προέβησαν σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ουκρανίας την 3η Ιουλίου. 

 Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, υπήρξε επίσημη διαμαρτυρία προς τη ρωσική πλευρά για τις «βαρύτατες, συστηματικές παραβιάσεις του ουκρανικού εναέριου χώρου». Νέος κύκλος αίματος Τουλάχιστον 13 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα, σε μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, όπως ανακοινώθηκε από το επιτελείο της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, άλλοι 9 στρατιώτες τραυματίστηκαν.

 Η επιχείρηση αυτή, στην οποία μετέχουν δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, ξανάρχισε την Τρίτη, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αποφάσισε να μην παρατείνει την εκεχειρία μετά τις πολλές παραβιάσεις της από τους αντάρτες. Στο μεταξύ, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) κατηγόρησε σήμερα έναν Ρώσο στρατηγό ότι συμμετέχει στη στρατολόγηση, στη Ρωσία, μαχητών που εντάσσονται στις τάξεις των αυτονομιστών, στην ανατολική Ουκρανία.

 "Ξεκινούμε έρευνα σε βάρος του στρατηγού της GRU (σ.σ. η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών) Τράσκιν, ο οποίος οργανώνει τη στρατολόγηση των τρομοκρατών στο Ροστόφ επί του Ντον", μια πόλη στη νότια Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της SBU Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο. "Εκεί πέρα γίνεται στρατολόγηση και εκπαίδευση, μετά από την οποία (οι εθελοντές) έρχονται στην Ουκρανία" για να "πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών", διαβεβαίωσε. Η SBU διεξάγει επίσης έρευνα σε βάρος ενός υπευθύνου της ρωσικής συνοριοφρουράς, με την κατηγορία ότι χρηματοδοτεί και στηρίζει την τρομοκρατία στην Ουκρανία. 

Ο Ναλιβαϊτσένκο δεν αποκάλυψε όμως το όνομα του υπόπτου. Οι ουκρανικές αρχές έχουν καταγγείλει κατ' επανάληψη ότι οι αυτονομιστές των ανατολικών επαρχιών ενισχύονται από μισθοφόρους που στρατολογούνται στη Ρωσία και από αξιωματικούς της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά. Μετά την επανέναρξη των επιχειρήσεων, την Τρίτη, εναντίον των φιλορώσων ανταρτών, ο έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία έχει αναχθεί σε βασική προτεραιότητα του Κιέβου.

ΠΗΓΗ - http://www.freepen.gr/