ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Σάββατο, 5 Ιουλίου 2014

ΠΡΟΣΒΑΛΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΥΠΕΞ - "Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"...


Ρηματική διακοίνωση απέστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο αντίστοιχο κυπριακό μέσω της οποίας εκφράζει την δυσαρέσκεια του για τον τρόπο που “ενήργησε” η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους, γράφει στην ιστοσελίδα του το SigmaLive.

 Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για τις δηλώσεις της ευρωβουλευτού, η οποία έκανε λόγο για απαράδεκτη αδράνεια από μέρους της ΕΕ και ειδικότερα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με το έγγραφο της Άγκυρας στο οποίο αναφερόταν “ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα”.

 Η δυσαρέσκεια εκφράστηκε μέσω ρηματικής διακοίνωσης η οποία απεστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Αντιδρώντας σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η κ. Θεοχάρους απάντησε: «Είναι υποχρέωση μου να υπερασπίζομαι την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάς και το Έθνος δεν είναι ο κύριος Βενιζέλος». 

Πρόσθεσε τα εξής: «Κατανοώ την στάση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και γνωρίζω ότι ο κύριος Βαγγέλης Βενιζέλος πνέει τα μένεα εναντίον μου αλλά εξακολουθώ να μην έχω λάβει απάντηση στο ερώτημα μου, που αφορούσε την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της Προεδρίας του Συμβουλίου και της ΕΕ, προς ένα κράτος- μέλος τελόν υπό την στρατιωτικήν κατοχήν μιας υπό ένταξιν χώρας . 

Εν προκειμένω , η Κύπρος υπέστη μια βάναυση και προσβλητικότατη επίθεση από την Τουρκία. Η επίθεση που έγινε προ δεκαπενθημέρου εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητη. Η θέση του κυρίου Βενιζέλου ότι ο κύριος Τσαβούσογλου «δεν είπε δια ζώσης ενώπιον του την επίμαχη φράση αλλά την ενέγραψε στο κείμενο που του παρέδωσε», μόνο θυμηδία προκαλεί. Απηύθυνα και εγγράφως το ίδιο ερώτημα προς τους κυρίου Μπαρόζο, Σιουλτς, Βαν Ρομπάυ, τους Προέδρους των πολιτικών ομάδων και τον αρμόδιο επίτροπο κύριο Φούλε. Αναμένω τις απαντήσεις του. Είναι υποχρέωση μου να υπερασπίζομαι την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάς και το Έθνος δεν είναι ο κύριος Βενιζέλος». 

 Η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου των Εξωτερικών Η Ελληνική Προεδρία χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας ευρίσκονται σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία.

 Το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν πρόσφατων δημοσιευμάτων στον κυπριακό και ελλαδικό Τύπο με αφορμή τοποθέτηση της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, διευκρινίζει ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης “η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου”. 

 “Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος ανέγνωσε τη συμφωνηθείσα Κοινή Θέση των 28 κρατών μελών βάσει της γνωστής διαδικασίας διεξαγωγής των Συμβουλίων Σύνδεσης. Το συμφωνηθέν κείμενο Κοινής Θέσης υπήρξε προϊόν σοβαρών και συντονισμένων προσπαθειών ώστε σε αυτό να αντιμετωπισθούν και να γίνει εκτενής και αυστηρή αναφορά στην ανάγκη η Τουρκία να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του συνόλου των κυπρογενών της υποχρεώσεων που καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, όπως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας, η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, η τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών, το απρόσκοπτο εμπόριο”, αναφέρει. 

 Προσθέτει ότι “επιπλέον, η Κοινή Θέση κάλυψε πιο επίκαιρα θέματα καλώντας την Τουρκία να εφαρμόσει και έναντι της Κύπρου τη Συμφωνία Επανεισδοχής και να διορθώσει το σύστημα ηλεκτρονικών θεωρήσεων εισόδου ώστε να μην υπάρχει διάκριση εις βάρος Κυπρίων πολιτών”. Το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι “στην αντιφώνησή του, ο Τούρκος Υπουργός Ευρώπης κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέγνωσε ορισμένα αποσπάσματα από την Τουρκική Δήλωση στα οποία δεν περιλαμβάνονταν οποιεσδήποτε προσβλητικές, για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορές”, και “ειδικά ως προς την Κύπρο, επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι το Κυπριακό είναι ξεχωριστό ζήτημα από την ενταξιακή διαδικασία”.

 “Στο τέλος της συνεδρίας του Συμβουλίου, το πλήρες, μακροσκελέστατο, γραπτό κείμενο της Τουρκικής Δήλωσης υποβλήθηκε επίσημα στο Συμβούλιο. Συνεπώς, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Βενιζέλος, στην άκρως ικανοποιητική για μας δευτερολογία του εντός της αιθούσης, απάντησε στις προφορικές επισημάνσεις του Τούρκου Υπουργού εφόσον δεν ήταν ακόμη σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο του γραπτού κειμένου της Τουρκικής Δήλωσης, επαναλαμβάνοντας το απόσπασμα για τις κυπρογενείς υποχρεώσεις από την Κοινή Θέση και υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία ζητά να ενταχθεί στην ΕΕ, η οποία αποτελείται από 28 κράτη μέλη, ένα εκ των οποίων είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία”, σημειώνει.

 Προσθέτει ότι ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι “αυτή είναι μία πραγματικότητα, την οποία η Τουρκία δεν μπορεί να αποφεύγει και να αγνοεί”, και “επιπρόσθετα, στη διάσκεψη Τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ρητώς στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας”. 

 Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι “η Κυβέρνηση τοποθετήθηκε επίσημα ως προς το περιεχόμενο της Κοινής Θέσης της ΕΕ (23/7/2014) μέσω του Κυβερνητικού της Εκπροσώπου και ως προς το απαράδεκτο περιεχόμενο της Τουρκικής Δήλωσης, καταρρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς και προσβλητικές αναφορές σε σχέση με την Κύπρο, μέσω του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου (25/5/2014)”. 

 “Οι κυβερνήσεις Αθηνών-Λευκωσίας ευρίσκονται σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Μητσιάλη στη Λευκωσία έγινε πλήρης ανασκόπηση των κοινών προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου για την περαιτέρω προώθηση της εθνικής κυπριακής υπόθεσης. 

Αυτά είναι που μετρούν και αντανακλούν την τεράστια σημασία που αποδίδουμε στην αδελφική συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας την οποία και διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού”, καταλήγει.

ΠΗΓΗ - http://www.stoxos.gr/