ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ - ''ΣΕ ΖΩΝΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ'' ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΑ... 5/10/2014


«Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου, ιδιαίτερα εάν η ISIS και οι άλλες δυνάμεις και οργανώσεις των τζιχαντιστών, καταφέρουν να επιβληθούν έναντι του Λιβάνου» υπογραμμίζει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

 Για τον λόγο αυτόν, υποδεικνύει, η Κύπρος πρέπει να συνδράμει, ώστε να εξουδετερωθεί η απειλή του ISIS. 

 Σε συνέντευξη στην Καθημερινή Κύπρου της Κυριακής ο Ιωάννης Κασουλίδης τονίζει ότι ήλθε η ώρα να δοκιμαστεί στην πράξη ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου ως «προκεχωρημένο φυλάκιο» της ΕΕ και της Δύσης στην ανατολική Μεσόγειο. 

 Επίσης, αναφέρεται στα οφέλη από τις στρατηγικές συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και αργότερα τον Λίβανο και για την τριμερή συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας-Αιγύπτου, που διευκολύνουν οι ανακατατάξεις στους συσχετισμούς δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. 

 Ο Κύπριος υπουργός κάνει λόγο για τη «μέθη της επιτυχίας», που παρασύρει τον Ταγίπ Ερντογάν σε συγκρουσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, ενώ επισημαίνει ότι ο τούρκος πρόεδρος, με την ενίσχυση που πρόσφερε στην ISIS, δημιούργησε ένα «τερατούργημα», το οποίο βρίσκει τώρα μπροστά του. «Η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες έχει αποτύχει παντού», επισημαίνει.

 Ο Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «για πρώτη φορά τοποθετούν το Κυπριακό σε ένα στρατηγικό πλαίσιο και αυτή η νέα πραγματικότητα εξηγεί το πρόσφατο αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για επίλυσή του». 

 Ο Κύπριος υπουργός αποκαλύπτει ότι όσον αφορά τον Λίβανο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη δεσμευτεί για την ενίσχυση και εκπαίδευση του λιβανικού στρατού, ο οποίος αποτελεί σύμβολο της ενότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας. Η Κύπρος, αναφέρει, έχει επίσης προθυμοποιηθεί να προσφέρει πυρομαχικά στον λιβανικό στρατό, τα οποία είναι συμβατά με συγκεκριμένο τύπο οπλισμού που διαθέτει. 

«Η στάση μας αυτή θα πρέπει να αποτελέσει για τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ παράδειγμα της αλληλεγγύης που επιδεικνύει μια μικρή χώρα με περιορισμένες δυνατότητες» προσθέτει.

ΠΗΓΗ - http://hellaspress-angel.blogspot.gr/