Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΖΟ ΜΠΑ'ΙΝΤΕΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ... 4/10/2014


Έντονη ήταν η αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπρόεδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία - μεταξύ άλλων χωρών - πως στο παρελθόν έχει χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία.

 «Αν ο κ. Μπάιντεν έκανε τέτοιες δηλώσεις, ανήκει πλέον για μένα στο παρελθόν. Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστήριξε οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβανομένου», τόνισε σε έντονο ύφος ο Τούρκος προέδρος.

 Ο Ερντογάν, ο οποίος απευθυνόταν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ερωτήθηκε σχετικά με δηλώσεις του Μπάιντεν, στις οποίες είχε αναφερθεί ο τουρκικός Τύπος. Στη διάρκεια μιας ομιλίας του την Πέμπτη στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ο αμερικανός αντιπρόεδρος δεν μάσησε τα λόγια του και κατηγόρησε τους άραβες και τούρκους συμμάχους του για σχέσεις με τις "τρομοκρατικές" οργανώσεις στη Συρία. 

 «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας ήταν οι σύμμαχοί μας στην περιοχή, οι Τούρκοι είναι μεγάλοι φίλοι, όπως και οι Σαουδάραβες και οι κάτοικοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλοι. Όμως το μοναδικό συμφέρον τους ήταν να ανατρέψουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και γι' αυτό διεξήγαγαν έναν πόλεμο δια πληρεξουσίων ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες και προμήθευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες χιλιάδες τόνους όπλων σε όλους αυτούς που δέχονται να πολεμήσουν εναντίον του (Μπασάρ) αλ-Άσαντ», δήλωσε ο Μπάιντεν σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ Ντέιλι Νιούζ". 

 Ο αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε εξάλλου πως ο Ερντογάν έχει «παραδεχθεί το λάθος του» στο θέμα αυτό, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα. Ωστόσο ο Ερντογάν αντέδρασε έντονα, επισημαίνοντας πως οι ξένοι μαχητές ουδέποτε πέρασαν από την Τουρκία με τα όπλα τους για να μπουν στη Συρία, ενώ κάλεσε τον Μπάιντεν να ζητήσει συγγνώμη από τη χώρα του.

ΠΗΓΗ - http://www.defencenet.gr/