Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΣΗ Α/Α ΚΙΝΗΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ BUK-M1 ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΩΣΙΑΣ...


Διάχυτη είναι πλέον η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία ή Νέα Ρωσία, όπως ονομάζεται το ανεξάρτητο κράτος που έχουν ανακηρύξει στις 25 Μαΐου οι λαοί που κατοικούν στις περιοχές του Ντονμπάς, καθώς η απάντηση των δυνάμεων αυτοάμυνας της Νέας Ρωσίας στην επανάληψη των βομβαρδισμών και των επιχειρήσεων του ουκρανικού Στρατού ήταν η κατάληψη μιας μεγάλης βάσης αντιαεροπορικών, της A-1402. 

 Η συγκεκριμένη βάση ελέγχει ένα μεγάλο δίκτυο συστημάτων ραντάρ και αντιαεροπορικές συστοιχίες με κινητά πυραυλικά α/α συστήματα BUK-M1 ακτίνας δράσης 40 χλμ. και ποσοστού ευστοχίας, βάσει των όσων δίνει ο κατασκευαστής, της τάξεως του 95% κατά ελισσόμενων στόχων. 

 Πριν από λίγο το ουκρανικό υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε την κατάληψη της βάσης με ένα απλό μήνυμα: “Μαχητές του DNR κατέλαβαν την στρατιωτική μονάδα A-1402″. Ενας λόχος των δυνάμεων αυτοάμυνας, κύκλωσε τη νύχτα την βάση και αφού ορισμένοι κομάντο κατάφεραν να διεισδύσουν στο διοικητήριο, το πρωί ζητήθηκε απότον διοικητή να την παραδώσει κάτι που έγινε, χωρίς αιματοχυσία. Οι περισσότεροι από τους άνδρες της βάσης εντάχθηκαν στις δυνάμεις αυτοάμυνας. 

 Η βάση A-1402 δημιουργήθηκε πρώτη φορά στο χωριό Alexeevka Belgorod στην επικράτεια της Οδησσού, για να μεταφερθεί το 2007 στο Ντονέτσκ για την προστασία του εναέριου χώρου της πόλης. Η πυραυλική βάση του Ντονέτσκ είχε ως αποστολή την αντιαεροπορική κάλυψη των βιομηχανικών περιοχών στο Ντονέτσκ και έχει στο δίκτυό της το σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης 9S18 M1 “Dome” με εμβέλεια 150 χλμ.. 

 Αν καταφέρουν και λειτουργήσουν την βάση οι δυνάμεις αυοτάμυνας, αλλάζει όλος ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, καθώς μπορούν να διασπαρούν τα πυραυλικά συστήματα (αναφέρεται η ύπαρξη 12 τετραπλών εκτοξευτών) και να δημιουργήσουν ένα αξιόλογο δίκτυο αεράμυνας, ειδικά απέναντι σε ελικόπτερα και μεταγωγικά, αλλά και σε μαχητικά. Οι εκτοξευτές μπορούν να δισπαρούν μέχρι απόσταση 70 χλμ από τον κεντρικό έλεχο, που δημαίνει ότι δυνητικά ασφαλίζεται ένας “κύκλος” πάνω από 100 χλμ. 

Στόχοι όπως τα Su-25 ή τα Mil Mi-24 είναι “καθιστές πάπιες” για τα BUK-Μ1. Για να αντιμετωπιστούν απαιτείται η εκτέλεση συντονισμένων αποστολών καταστολής/καταστροφής εχθρικής αεράμυνας (SEAD/DEAD) τις οποίες δεν μπορεί να εκτελέσει ακόμα η ουκρανική Αεροπορία και θα περάσει πολύς καιρός ακόμα μέχρι να επιτύχει τέτοια επιχειρησιακή ικανότητα, Σε πολιτικό επίπεδο την “βαθιά της λύπη” εξέφρασε η Μόσχα για τον τερματισμό της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με ρωσόφωνους. 

 Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, “η απόφαση του Κιέβου να μην παρατείνει την εκεχειρία δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί χωρίς επιρροή από το εξωτερικό”. Όπως αναφέρει το Reuters, “φωτογραφίζοντας” τις ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του: “Υπάρχει η αίσθηση ότι η αλλαγή στη στάση του Κιέβου… δεν θα μπορούσε να έχει συντελεστεί χωρίς επιρροή από το εξωτερικό, παρά τη θέση των μεγάλων χωρών μελών της ΕΕ”.

 Στο μεταξύ οι ΥΠΕΞ, Ρωσίας, Γερμανίας,Γαλίας, και Ουκρανίας καλωσόρισαν τη ρωσική κίνηση να επιτραπεί η είσοδος Ουκρανών συνοριοφυλάκων και παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε τρια ρωσικά σημεία ελέγχου στα ρωσοουκρανικά σύνορα για να αποδειχθεί ότι η Ρωσία δεν προσφέρει βοήθεια στην Νέα Ρωσία. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ “όμως η ουκρανική πλευρά την αρνήθηκε την τελευταία στιγμή και ενώ στην αρχή την είχε αποδεχτεί με το κώλυμα ότι πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί διμερής ανακωχή, χωρίς όρους”.

ΠΗΓΗ - http://www.noznewz.com/