Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ....


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ TWITTER  

Εισήγηση να θέσει ως προτεραιότητα την απόφαση για καταγραφή του πληθυσμού σε ολόκληρη την Κύπρο, ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, υπέβαλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος κάνει λόγο για «συγκλονιστικούς» αριθμούς και πτωτική απόκλιση, αφού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 παρέμειναν μόνο 572.000 Ελληνοκύπριοι.

 Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μάτση ότι «αυτή τη στιγμή οι Ελληνοκύπριοι είναι μειοψηφία έναντι των κατοίκων στα κατεχόμενα, ενώ είναι πολύ λιγότεροι έναντι των μουσουλμάνων σε ολόκληρη την Κύπρο». 

 Μιλώντας στην παρουσίαση της δημογραφίας της Κύπρου, ο κ. Μάτσης είπε πως η αποκάλυψη της πραγματικής σύνθεσης του πληθυσμού σε ολόκληρη την Κύπρο είναι αναγκαία προϋπόθεση, για την αντιμετώπιση της λύσης του Κυπριακού στις ορθές ευρωπαϊκές του διαστάσεις. «Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Παρέμειναν, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, μόνο 572.000 Ελληνοκύπριοι με πτωτική απόκλιση. 

 Κάποιες σωστές αποφάσεις της Κυβέρνησης ήταν πολύ υποβοηθητικές, αλλά υστερούμε σε ολοκληρωμένη μελέτη και συντονισμό όλου του κυβερνητικού μηχανισμού και στην άμεση αντίδραση και λειτουργία της δικαιοσύνης στα αναφερόμενα σ’ αυτήν θέματα», ανέφερε ο κ. Μάτσης. 

 Ανέφερε επίσης ότι οι ξένοι εργάτες, οι οικιακές βοηθοί, οι καλλιτέχνιδες, οι αιτητές ασύλου, οι εικονικοί γάμοι, οι παρανόμως εργαζόμενοι, η επιδοματική πολιτική και τα συνεργαζόμενα κυκλώματα διακίνησης προσώπων στις κατεχόμενες, αλλά και στις ελεύθερες περιοχές και όλοι οι συναφείς παράγοντες από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή οδηγούν με την εξελισσόμενη οικονομική κρίση σε ανώμαλη προσγείωση το λαό μας και την ιστορία μας και προδιαγράφουν δύσκολο το μέλλον για όλους μας. 

 Αναφερόμενος στην εκροή και μετανάστευση των νέων επιστημόνων της Κύπρου, όχι μόνο όσων αποφοίτησαν των Πανεπιστημίων και δεν βρίσκουν δουλεία, αλλά και εκείνων που ήταν εγκατεστημένοι και εργάζονταν στην Κύπρο και οι οποίοι εγκαταλείπουν οικογενειακώς για να εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό, ο κ. Μάτσης είπε πως «καθιστά την τραγωδία μας απερίγραπτη». 

 Η Πηνελόπη Χριστοφορίδου προέβη στην επιστημονική ανάλυση της μελέτης όλων των υπαρχόντων δεδομένων, που αναλύουν τη δημογραφική και μεταναστευτική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και των συμπερασμάτων που εξάγονται, λέγοντας ότι με μια προσεκτική ανάγνωση των αριθμών εξάγεται το συμπέρασμα ότι σχεδόν ήδη στη Δημοκρατία οι Ελληνοκύπριοι, (περίπου 572,000) αποτελούν μειονότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

 Η κ. Χριστοφορίδου είπε πως πρέπει να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί μία δημογραφική και μεταναστευτική πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την προάσπιση και διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και κουλτούρας καθώς και της διαφύλαξης της πληθυσμιακής αναλογίας στην Κύπρο, σημειώνοντας πως η πολιτική αυτή θα πρέπει κατ΄ εξοχήν να στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της μετανάστευσης Κυπρίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων μας που δεδομένης της οικονομικής κρίσης άρχισαν να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες για εξεύρεση εργασίας και παράλληλα στον περιορισμό της μετανάστευσης μη Κυπρίων προς την Κύπρο.

 Ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη και ανησυχητική υπογεννητικότητα των Ελληνοκυπρίων, γήρανση του πληθυσμού, αλλά και μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα, τόσον εισροών όσο και εκροών, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές από το 1974 έως το 1990 είχε μια πληθυσμιακή αύξηση 13.7%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από τα κατεχόμενα, η αύξηση πληθυσμού το ίδιο διάστημα ήταν 48.35 % στις κατεχόμενες περιοχές.
ΠΗΓΗ - http://www.defencenet.gr/