Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΕΜΠΟΛΑ - ΒΙΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ISIS Ο ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΓΚΟ - ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ - ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ - ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ... 18/10/2014


Το ένα πέμπτο των Αμερικανών ανησυχούν ότι θα προσβληθεί από τον ιό Έμπολα Ο ιός του Έμπολα πρωτοανακαλύφθηκε στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και φέρει την ονομασία του από τον ποταμό Έμπολα του Κονγκό. 

Αρκετοί θεωρούν ότι οι ιοί του AIDS και του Έμπολα προέκυψαν από τους πιθήκους, ή με άλλα λόγια ο ιός είναι ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα (ζωονόσος).

 Όμως, αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πιθανόν να προέρχονται οι ιοί από τα επιστημονικά εργαστήρια. 

 Ιός του Έμπολα Αρκετοί ειδικοί στα στρατιωτικά ζητήματα υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του ιού Έμπολα είναι πάρα πολύ εύκολη και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς και τρομοκρατικούς σκοπούς. Ο Καθηγητής των θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας στο US Naval War College, Shimkus ισχυρίζεται ότι η διασπορά του ιού Έμπολα είναι σημαντικά απλή.

 Στη συνέντευξή του στο περιοδικό FORBES δήλωσε: «Και στο πλαίσιο μιας τρομοκρατικής δράσης, δε χρειάζεται κάποια εξειδίκευση για να πας στο επόμενο βήμα της χρησιμοποίησης του ανθρώπου ως φορέα του ιού.» Οπότε, κατά τον Καθηγητή Shimkus, που διδάσκει κυρίως το μάθημα βιοπολεμική, δεν είναι δύσκολο για τους ISIS να δημιουργήσουν μια επιδημία με βάση τον ιό του Έμπολα. Είναι εντάξει, όσο εξακολουθούν να σκοτώνουν Κούρδους Πάμε ένα στοίχημα; 

Ποιος από τους δυο μας μπορεί να σκοτώσει περισσότερους; Αντιμετωπίζοντας τον ιό Έμπολα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη (αριστερά) και στην Αφρική (δεξιά) Επειδή ο ιός Έμπολα, μετά από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας –από 2 έως 21 ημέρες- προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, πόνος στη μέση, αδυναμία και μυαλγίες) και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια, ενδεχομένως θα ταίριαζε σε τρομοκρατικές ομάδες που σκοπός τους είναι ο μαρτυρικός θάνατος.

 Η μικρή αυτή εισαγωγή κρίνεται αναγκαία για την κατανόηση των ακριβέστερων δεδομένων που προέρχονται από σχετική έρευνα της Εταιρείας GALLUP. Το 22% των Αμερικανών δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας των αριθμό των ενηλίκων Αμερικανών που ανησυχούσαν για τον ιό H1N1, κατά την εξάπλωσή του το 2009, παρά το μεγαλύτερο ποσοστό προσβολής από τον Η1Ν1 στις ΗΠΑ. 

Έγιναν οι παρακάτω ερωτήσεις στους Αμερικανούς πολίτες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους: 

«Σκεπτόμενοι τον ιό Έμπολα που αναφέρθηκε στις ειδήσεις, μήπως ανησυχήσατε εσείς προσωπικά, χθες, ότι θα προσληφθείτε από τον ιό Έμπολα;» 

«Σκεπτόμενοι τον ιό Η1Ν1, επίσης γνωστό ως η γρίπη των χοίρων, που αναφέρθηκε στις ειδήσεις, μήπως ανησυχήσατε εσείς προσωπικά, χθες, ότι θα προσληφθείτε από τη γρίπη των χοίρων;»Συνολικά, 6 Αμερικανοί είναι γνωστό ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, από τότε που άρχισε η επιδημία. Όλοι μολύνθηκαν στη Δυτική Αφρική, το επίκεντρο της επιδημίας. Αντίθετα, πολύ περισσότεροι Αμερικανοί κόλλησαν τη γρίπη των χοίρων (Η1Ν1) κατά την εξάπλωσή της το έτος 2009. 

 Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έρευνα της εταιρείας Gallup, που διεξήχθη λίγο μετά από το πρώτο διαγνωσμένο περιστατικό Έμπολα στις ΗΠΑ και αφορά σε ένα Λιβεριανό που έμενε στο Τέξας. Αυτή η έρευνα έγινε πριν την είδηση που αφορούσε Ισπανίδα, το πρώτο γνωστό περιστατικό ανθρώπου που κόλλησε τον ιό Έμπολα εκτός Αφρικής, γεγονός που θα μπορούσε να οξύνει την δημόσια ανησυχία. Οι περισσότεροι Αμερικάνοι δεν πιστεύουν ότι είναι πιθανό αυτοί ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους να κολλήσει τον ιό Έμπολα, αφού το 34% των ερωτηθέντων βρίσκουν αυτό το ενδεχόμενο «όχι πολύ πιθανό» και το 49% «καθόλου πιθανό». Ποσοστό 4% των Αμερικανών πιστεύει ότι είναι «πολύ πιθανό» να προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, και ένα ποσοστό 10% πιστεύει ότι είναι «κάπως πιθανό».

 Οι σχετικές ερωτήσεις ήταν: «Πόσο πιθανό πιστεύετε ότι είναι εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας να προσληφθεί από τον ιό Έμπολα; Πολύ πιθανό, Κάπως πιθανό, όχι πολύ πιθανό, καθόλου πιθανό» «Πόσο πιθανό πιστεύετε ότι είναι εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας να προσληφθεί από τη γρίπη των χοίρων; Πολύ πιθανό, Κάπως πιθανό, όχι πολύ πιθανό, καθόλου πιθανό»Συγκριτικά, οι Αμερικανοί είχαν περίπου την ίδια γνώμη, ότι δηλαδή θα μπορούσαν να αποφύγουν τη γρίπη των χοίρων, όταν οι ειδήσεις για τον συγκεκριμένο ιό άρχισαν να κορυφώνονται. 

Το ένα πέμπτο των Αμερικανών εκείνη την περίοδο (20%) πίστευε ότι είναι πολύ πιθανό ή κάπως πιθανό να κολλήσει τον Η1Ν1. Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες (79%) δεν ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι, στις 5 Ιουνίου του 2009, όμως στις 26 Αυγούστου, το ποσοστό αυτό είχε πέσει το 62%. Η πλειοψηφία έχει εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση ότι θα χειριστεί σωστά την εξάπλωση του ιού Οι Αμερικανοί έχουν ελαφρά μικρότερη εμπιστοσύνη ότι η Κυβέρνηση θα χειριστεί σωστά την εξάπλωση του ιού Έμπολα στις ΗΠΑ (61%) σε σύγκριση με τη γρίπη των χοίρων το Μάιο του 2009 (74%). 

Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό 26% σήμερα, είναι πολύ αισιόδοξο ότι η Κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί τον ιό Έμπολα, και ποσοστό 35% εκφράζει κάποια αισιοδοξία. Η εμπιστοσύνη προς τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τον ιό Η1Ν1 είχε μειωθεί καθώς η επιδημία συνεχιζόταν. Οι σχετικές ερωτήσεις τότε ήταν: «Πόσο αισιόδοξος είστε ότι η Κυβέρνηση θα καταφέρει να χειριστεί σωστά το ξέσπασμα του ιού (Έμπολα / Η1Ν1 / Γρίπη των πτηνών); 

Πολύ αισιόδοξος, κάπως αισιόδοξος, όχι τόσο αισιόδοξος, καθόλου αισιόδοξος»Αυτές οι μετρήσεις ήρθαν μετά το γεγονός ότι ένα Νοσοκομείο στο Ντάλας έδωσε εξιτήριο σε ένα Λιβεριανό που είχε νοσηλευτεί εκεί με βαριά συμπτώματα παρόμοια με συμπτώματα γρίπης, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι αυτός είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Λιβερία. Αν και το Νοσοκομείο είναι ιδιωτικό, το περιστατικό έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητες της Κυβέρνησης για πρόληψη.

 Ως αναμενόμενο αποτέλεσμα, η πίεση έχει αυξηθεί ώστε να αυξηθεί η διαδικασία ελέγχου των εισερχομένων στις ΗΠΑ. Αντίθετη αντίδραση είχε ο κόσμος, όσον αφορά στη γρίπη των πτηνών, σε σύγκριση με τον ιό Έμπολα και τη γρίπη των χοίρων, αν και η γρίπη των πτηνών στην πραγματικότητα δεν έφτασε στα σύνορα των ΗΠΑ. 

Το Οκτώβριο του 2005, το 47% των Αμερικανών δήλωσε ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξο (25%) ή καθόλου αισιόδοξο (22%) για την ικανότητα της Κυβέρνησης να πολεμήσει τη γρίπη των πτηνών. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης σχετιζόταν με τον κακό χειρισμό του τυφώνα Κατρίνα, που είχε χτυπήσει τότε την ακτή Gulf, τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Όπως φάνηκε και για άλλα μεγάλα ζητήματα υγείας, η εμπιστοσύνη των πολιτών στις ικανότητες της Κυβέρνησης εξαρτάται από την κομματική προτίμηση. Σήμερα, στις ΗΠΑ, με ένα Δημοκράτη Πρωθυπουργό, οι Δημοκράτες είναι πιο πιθανό να εμπιστεύονται την ικανότητα της Κυβέρνησης να χειριστεί τον ιό Έμπολα (74% κάπως ή πολύ αισιόδοξοι) σε σύγκριση με τους Ρεπουμπλικάνους.

 Αντίθετα, το 2005, με Ρεπουμπλικάνο Πρωθυπουργό, οι υποστηρικτές του είναι πιο πιθανό να εκφράσουν εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση σε σύγκριση με τους Δημοκράτες. Μόνο το 12% ισχυρίζεται ότι ο ιός Έμπολα δε θα χτυπήσει τις ΗΠΑ Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάποιον που προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα εντός των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί δεν είναι αισιόδοξοι ότι η χώρα τους θα αποφύγει την εξάπλωση του ιού σε κάποια έκταση, αν και οι περισσότεροι δεν περιμένουν μεγάλη εξάπλωση. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι ο ιός Έμπολα δε θα εισέλθει στις ΗΠΑ.

 Την ίδια στιγμή, το 65% πιστεύει ότι θα υπάρξει μια μικρή εξάπλωση, και σχεδόν το ένα πέμπτο λέει ότι θα υπάρξει είτε μεγάλη εξάπλωση (9%) ή μια κρίση (9%). Αυτά τα ποσοστά είναι συνεπή με τις προβλέψεις του κοινού σχετικά με τη γρίπη των πτηνών τότε, μιας ασθένειας που δεν εξαπλώθηκε τελικά στις ΗΠΑ. 

 «Τι έρχεται πιο κοντά στην άποψή σας σχετικά με τον (ιό Έμπολα/γρίπη των πτηνών) στις ΗΠΑ; δε θα χτυπήσει τις ΗΠΑ, θα υπάρξει μια μικρή εξάπλωση, θα υπάρξει μια μεγάλη εξάπλωση αλλά δεν θα δημιουργήσει κρίση, θα χτυπήσει τις ΗΠΑ και θα δημιουργήσει κρίση»

 Συμπερασματικά, σχεδόν όσοι Αμερικανοί ανησυχούν για τον ιό Έμπολα σήμερα, τόσοι ανησυχούσαν και για τον ιό Η1Ν1, το 2009. Βέβαια, ο Η1Ν1 ήταν πιο διαδεδομένος στις ΗΠΑ, και όσον αφορά στον αριθμό των Αμερικανών που προσλήφθηκαν από τον ιό, αλλά και στον αριθμό των ατόμων που εκτέθηκαν στον ιό. Όμως ο ιός Έμπολα, αν και πολύ λιγότερο συχνός, είναι πολύ πιο θανατηφόρος.

ΠΗΓΗ - http://www.makeleio.gr/