ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ - ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΕΡΙΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΕΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ Ε/Κ ΓΙΑ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ...


Για αδιαλλαξία κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι-μουν. 

 Απαντώντας σε ερωτήσεις, υποστήριξε ότι «το Κυπριακό δεν ξεκίνησε το 1974, αλλά στη δεκαετία του '60» και ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα στήριξε προτάσεις του ΟΗΕ, όμως η αδιαλλαξία της “άλλης πλευράς” αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο». 

 Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για μια τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης», προσθέτοντας ότι «πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τα λάθη και τις εμπειρίες άλλων εποχών για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση για όλες τις πλευρές. Ζητάμε να καταλάβουν πως δεν πρέπει να κοιτούν μόνο τον εαυτό τους αλλά και τις δυο πλευρές».

 Επίσης, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για υποχωρήσεις της μίας πλευράς, αλλά για ένα πάρε-δώσε. Ελπίζω να καταλάβει η άλλη πλευρά πως οι δυο κοινότητες είναι ισότιμες στις συνομιλίες», ενώ επανέλαβε τη θέση «για να υπάρξει το τέλος της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής πλευράς».

 Απαντώντας σε ερώτηση για το φυσικό αέριο και το αν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «τα αποθέματα δεν ανήκουν μόνο στη μία πλευρά, αλλά και στις δύο και γι' αυτό τον λόγο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει ήδη δύο προτάσεις για συνεκμετάλλευση, όμως και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν από το νότο». 

 Τέλος, σημείωσε ότι «εθνικιστικές τάσεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα πιέζουν για μονομερή εκμετάλλευση», σημειώνοντας ότι «αν οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν επί του φυσικού αερίου τότε αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για συμφωνία γενικότερα».

ΠΗΓΗ - http://www.defencenet.gr/