Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ - ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΣΧΕΔΟΝ ΕΙΛΗΜΜΕΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ - '' ΠΑΡΩΝ '' ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ...



Περιορισμένης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος Bashar al-Assad αναμένεται να υλοποιήσουν τις επόμενες ημέρες οι συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, επεμβαίνοντας στον διετή συριακό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος έχει στοιχίσει την ζωή χιλιάδων αμάχων.

 Μετά την δήλωση – προπομπό του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, J. Kerry, περί βέβαιης χρήσης χημικών όπλων εκ μέρους στου συριακού καθεστώτος, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ καταστρώνουν σχέδια επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Σύριου προέδρου. Τα εν λόγω σχέδια, σύμφωνα με την «Washington Post» προβλέπουν σύντομη και περιορισμένης κλίμακα επίθεση, με την χρονική διάρκεια να περιορίζεται στις δύο ημέρες.

 Μάλιστα, στην επικείμενη επιχείρηση αναμένεται να συμμετάσχει και η Ελλάδα, καθώς ο Ε. Βενιζέλος, υπουργός Εξωτερικών, δηλώνει έτοιμος για πάσα ενδεχόμενο. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, B. Obama φαίνεται πως δεν έχει λάβει ακόμα την τελεσίδικη απόφαση, η οποία ωστόσο θεωρείται ειλημμένη. 

 «Ο Πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για στρατιωτική δράση» ανέφερε στο Reuters, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, οι απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών ανέβαλλαν για αύριο, Τετάρτη, την συνέχιση της έρευνας επί των καταγγελιών περί χρήσης χημικών όπλων εκ μέρους των καθεστωτικών δυνάμεων. Βρετανία, Τουρκία και Γαλλία υπεραμύνονται της επικείμενης επίθεσης Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει στην χρήση χημικών όπλων στη Συρία υποστηρίζει η κυβέρνηση Cameron στη Μ.Βρετανία, η οποία χαρακτηρίζει το γεγονός αυτό «απόλυτα αποτροπιαστικό». 

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι η Μ.Βρετανία εξετάζει μια «ανάλογη απάντηση» στην επίθεση, τονίζοντας ότι είναι δικαιολογημένο να εκτιμά κανείς ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μ.Βρετανίας καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

 Πάντως, ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Μ.Βρετανίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα αναμένει το πόρισμα των Ηνωμένων Εθνών πριν αποφασίσει να αναλάβει δράση, ενώ ανακοινώθηκε ότι τελικά την Πέμπτη θα συγκληθεί η Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να συζητήσει και να εγκρίνει την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας. 

Εν τω μεταξύ, στην ανάγκη να υπάρξει απάντηση της διεθνούς κοινότητας στο «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που συντελέστηκε στη Συρία αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu, ο οποίος σημείωσε πως σήμερα η διεθνής κοινότητα δοκιμάζεται. Παράλληλα, όλη τη νύχτα χθες, οι ηγέτες των μεγάλων χωρών βρίσκονταν σε επαφές, με όλες τις διεργασίες να δείχνουν ότι κορυφώνονται οι διεργασίες για πολεμική εμπλοκή.

 Ο Γάλλος πρόεδρος F. Hollande συνομίλησε με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας D. Cameron και της Αυστραλίας Κ. Rand, ενώ την ίδια ώρα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντηση στη Χάγη ανάμεσα σε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία. 

 Ρωσία, Ιράν και.... οικονομία αντιδρούν Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, το ζήτημα της επέμβασης των νατοϊκών συμμάχων στη Συρία είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Πέραν των αντιδράσεων της Ρωσίας και του Ιράν, οι οποίες παραμένουν αρνητικά διακείμενες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν έχουν άμεσες οικονομικές συνέπειες σε μία δοκιμαζόμενη παγκόσμια οικονομία. 

 Πιο συγκεκριμένα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι μπορεί να εμπλακούν στον πόλεμο αυτόν, ή την αντίδραση των Ιρανών, οι οποίοι δεν θα διστάσουν να επεκτείνουν τις συρράξεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, πλήττοντας ευθέρως πετρελαϊκούς στόχους. Οι ίδιοι μάλιστα, στο παρελθόν έχουν απειλήσει ότι θα επιχειρήσουν να πλήξουν στόχους στην Τουρκία, όπως π.χ. το ΝΑΤΟϊκό ραντάρ, σε περίπτωση που η Δύση καταφερθεί εναντίον των δικών στρατηγικών και ενεργειακών κέντρων.

 Βενιζέλος: Χρειάζεται μία καθαρή και απόλυτη απάντηση «Η Ελλάδα προετοιμάζεται από κάθε άποψη και βρίσκεται σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες» Τα άνωθεν διαμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, δίδοντας το στίγμα της ελληνικής θέσης ενόψει της στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία. 

Στο περιθώριο της συνάντησης με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Αθήνα, ο Ε. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «εμείς θέλουμε να καταδικαστεί απερίφραστα η χρήση χημικών όπλων, η οποία είναι ειδεχθές έγκλημα, προσβάλλει κάθε ανθρωπιστικό ιδεώδες, προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει η αντίδραση να είναι καθαρή και απόλυτη». «Πρέπει, βεβαίως, να διαφυλαχθεί η προοπτική της πολιτικής διαδικασίας.

 Πρέπει να διαφυλαχθεί η δυνατότητα για τη λεγόμενη "Γενεύη ΙΙ", μέσα από την οποία μπορεί να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Συρίας που είναι επίσης μια χώρα καθοριστική για την ευρύτερη περιοχή» συμπλήρωσε επιπλέον. Guardian:

 Τα σημεία- κλειδιά της επιθετικής ενέργειας Η εφημερίδα Guardian, αποτυπώνει τα 8 βασικά σημεία της ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Άσαντ, ανάμεσα στα οποία και η Κύπρος, ενώ εντύπωση προκαλεί η "απουσία" της Κρήτης:

 ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑΣ: Βάση του 6ου Αμερικανικού Στόλου
ΑΛΒΑΝΙΑ: 4 πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Αγγλίας
 ΣΜΥΡΝΗ: Αεροπορική βάση των 
ΗΠΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: 4 πλοία των 
ΗΠΑ εξοπλισμένα με πυραύλους cruise (Τόμαχοκ), τα οποία όμως έχουν ανάγκη τη Ναυτική Βάση της Σούδας στην Κρήτη μας...
 ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΥΠΡΟΣ: Βάση της Βρετανικής RAF (πολεμικής αεροπορίας)

 ΙΝΣΙΡΛΙΚ ΜΙΚΡΑΣΙΑ: Αεροπορική Βάση των
 ΗΠΑΙΟΡΔΑΝΙΑ: Βάση Αμερικανικών F- 16 και Πάτριοτ
 ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ: 5ος Αμερικανικός Στόλος

ΠΗΓΗ - http://www.bankingnews.gr