Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 200.000 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ...


Το νέο σχέδιο ανακατανομής του μισθολογικού κόστους προβλέπει μειώσεις στους μισθούς 204.414 υπαλλήλων, που ανήκουν στις κατηγορίες της Υποχρεωτικής και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μικρές αυξήσεις θα γίνουν στους βασικούς μισθούς των εργαζόμενων σε Υγεία και Παιδεία.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός… άτυπου ειδικού μισθολογίου για τους εργαζομένους στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, προκειμένου έτσι να ευνοηθούν Καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και νοσηλευτές, οι οποίοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, οι αυξήσεις αφορούν σε 124.000 εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε περίπου 8.000 Πανεπιστημιακούς και άλλες 8.000 νοσηλευτές. 

Μισθολόγιο δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι αλλαγές φέρνουν νέες ανατροπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκει: 

 * Να διευρυνθεί η διαφορά μισθού μεταξύ των εργαζομένων Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Πανεπιστημιακής, ώστε να υπάρξει κίνητρο προσέλκυσης στο Δημόσιο εργαζομένων υψηλού μορφωτικού επιπέδου. 

 * Να μειωθεί αισθητά ο εισαγωγικός μισθός των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης (780 ευρώ τον μήνα), ώστε να πλησιάσει τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα (580 ευρώ τον μήνα), για να μην υπάρχει το φαινόμενο των «εργαζομένων δύο ταχυτήτων» στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, η μείωση του μισθού των υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (το 35% των εργαζομένων στο Δημόσιο) θα είναι αισθητή, αλλά μικρότερη από την προηγούμενη κατηγορία, ενώ δίνεται έμφαση στην επαναφορά του ετήσιου μπόνους για τους παραγωγικούς υπαλλήλους, το ποσό του οποίου θα προκύψει από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων των κατηγοριών Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

 Αυξήσεις με το σταγονόμετρο Αύξηση στα χρήματα που πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα δουν ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, την ίδια στιγμή που αρκετοί συνδικαλιστές κάνουν λόγο για εργαζομένους και μισθούς… δύο ταχυτήτων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αυξήσεις αφορούν κυρίως σε όσους εργάζονται στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, ενώ περικοπές μισθών θα γίνουν σε όσους ανήκουν στις κατηγορίες Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο στον στενό όσο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. 

 Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί να συνδέσει ακόμα περισσότερο το ύψος του μισθού με τις πιστοποιημένες γνώσεις, εντείνοντας παράλληλα τους ελέγχους για τον εντοπισμό προσλήψεων υπαλλήλων με πλαστά πιστοποιητικά. Εξάλλου, οι πιέσεις του ΔΝΤ προς αυτήν την κατεύθυνση είναι συνεχείς, καθώς μετά τον περιορισμό των ειδικών μισθολογίων, έμφαση δίνεται στην αποκατάσταση των αδικιών στις απολαβές εργαζομένων με παρόμοια προσόντα μέσω της ριζικής αλλαγής του μισθολογικού καθεστώτος στο Δημόσιο, με στόχο την προσέλκυση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού το οποίο θα επιβραβεύεται με μπόνους παραγωγικότητας.

 Υπενθυμίζεται πως η Τρόικα επιμένει στη «συμπίεση» προς τα κάτω των μισθών στο Δημόσιο, έτσι ώστε αυτοί να προσεγγίσουν τους αντίστοιχους του Ιδιωτικού Τομέα. Ουσιαστικά, η εξειδίκευση και το πτυχίο σώζουν τον μισθό στο Δημόσιο, ενώ όσοι δεν έχουν πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΠΗΓΗ - http://eleftherologion.blogspot.gr/