ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ - ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΛΑ 10 ΔΙΣ - ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΠΑΘΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ 12 ΔΙΣ - ΕΥΤΕΛΙΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ...


Σοκ προκαλεί η παραδοχή του Έλληνα υπ. Οικονομικών, αν σκεφθεί κανείς ότι η Κύπρος για 12 δις ευτέλισε τους πολίτες της αλλά και τους ξένους που είχαν λεφτά στις τράπεζές της και έχασε την αξιοπιστία της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

 Εάν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας (photo από την εποχή που ήταν στέλεχος της ΚΝΕ), ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «δεν μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης χωρίς νέους όρους». 

 Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών συμπίπτει με την εκτίμηση του Επιτρόπου Ενέργειας ο οποίος αναφέρθηκε σε χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας ύψους περίπου 10 δις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. 

Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου μέχρι το 2015 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι». Μιλώντας στο “Πρώτο Θέμα” ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση περί κουρέματος του ελληνικού χρέους τονίζοντας: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

 Επ αυτού εξηγεί: «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν». Ο υπουργός δεν αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και σε αυτή τη χρηματοδότηση. 

 Για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δήλωσε: Δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

 Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ωστόσο ότι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσα στο 2014, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. «Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά.