Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013
Με μία ακόμη κατηγορία, αυτήν της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, βαρύνεται από χθες το βράδυ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε να διευρύνει το σε βάρος του κατηγορητήριο για την υπόθεση της «λίστας». Πλέον, ο πρώην υπουργός Οικονομικών βαδίζει ολοταχώς για το Ειδικό Δικαστήριο, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα την γλιτώσουν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η ψηφοφορία που διεξήχθη αμέσως μετά την ομιλία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είχε ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο διακομματικό «ναι» στην πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αφού επί 266 ψηφισάντων στην κάλπη βρέθηκαν 234 ψηφοδέλτια υπέρ της διεύρυνσης με το αδίκημα της απιστίας, 21 «κατά», επτά «παρών», τρία λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Ο μεγάλος αριθμός πάντως των ψηφοδελτίων, 32 συνολικά, που πήγαν αντίθετα στη διακομματική γραμμή για «ναι» προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό. Κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι διάδρομοι της Βουλής βούιξαν ότι επρόκειτο για «πράσινες» κυρίως ψήφους βουλευτών οι οποίοι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να στείλουν εσωκομματικό μήνυμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Υπήρξαν ωστόσο και κάποιοι οι οποίοι δεν απέκλειαν να πρόκειται για «προβοκατόρικες» ψήφους της αντιπολίτευσης, ώστε να προκληθεί πρόβλημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρά την απέλπιδα προσπάθειά του να «προβληθεί» ως ο διαπρύσιος κήρυκας της κάθαρσης χθες προτίμησε κομματική εκδήλωση στο Ηράκλειο και όχι τη Βουλή.
Αυτό πάντως που προκάλεσε άσχημη εντύπωση είναι ότι οι περισσότεροι από τους ομιλητές απέφυγαν να μιλήσουν επί της ουσίας και προσέφυγαν σε «κομματικές» ομιλίες και προσωπικές αντιπαραθέσεις, μεταφέροντας τους καβγάδες της Προανακριτικής στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καβγάς της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη αλλά και με τον Παναγιώτη Ρήγα. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, εκφωνώντας τον γνωστό λόγο περί συγκάλυψης, «κατηγόρησε» για ακόμη μία φορά τον κ. Μαρκογιαννάκη ότι απέκρυψε έγγραφα και συγκεκριμένα την αλληλογραφία Πλασκοβίτη – γαλλικών αρχών ώστε να δώσει χρόνο στους εμπλεκομένους να αντιδράσουν. Από την πλευρά του ο κ. Μαρκογιαννάκης κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου για παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό, επισημαίνοντας ότι τα έγγραφα δόθηκαν στο ΥΠΕΞ για την επίσημη μετάφραση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μάλιστα και το ότι κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου για εσκεμμένη καθυστέρηση της Επιτροπής. «Θέλετε αυτό το πράγμα να σέρνεται για μήνες για μικροκομματικά οφέλη» είπε, ενώ και ο κ. Ρήγας, φωτογραφίζοντας την κυρία Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο για μίσος και πολιτική εμπάθεια.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση πάντως επανέφερε και θέμα ευθυνών του Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι Ανεξάρτητες Ελληνες με τη Χρυσή Αυγή επανέφεραν την αρχική τους πρόταση για παραπομπή και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην Προκαταρκτική.
Μετά τη χθεσινή απόφαση η Επιτροπή συνεχίζει σήμερα το έργο της για διαδικαστικά θέματα και κυρίως για το πώς θα αντιδράσει στο υπόμνημα του κ. Μιονί. Εν αναμονή πάντως του πορίσματος του ΣΔΟΕ η Επιτροπή έλαβε προθεσμία για υποβολή πορίσματος την 25η Ιουνίου.
Γιώργος Λυκουρέντζος
«Πυροβλολισμός» κατά του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ: «Εσύ στήριξες τον Ακη»!
Η σφοδρή επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο έδειξε ότι θέλει να πάρει μαζί του για τη μη αξιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ», χαρακτήρισε τη χθεσινή «απολογία» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη Βουλή. Η αλήθεια είναι ότι οι -απρόσμενα- επιθετικοί τόνοι του κ. Παπακωνσταντίνου εξέπληξαν πολλούς, οι οποίοι περίμεναν έναν υποτονικό Παπακωνσταντίνου, κάτι που φάνηκε και στα πολλά ψηφοδέλτια που αντιτάχθηκαν στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε κριτική στον τρόπο που λειτουργεί η Προανακριτική, κάνοντας λόγο για «επιλεκτικές διαρροές» εδώ και μήνες, προκειμένου να ενοχοποιηθεί αποκλειστικά ο ίδιος, κάνοντας μάλιστα λόγο για ανεπανάληπτο ευτελισμό της Βουλής.
Στη συνέχεια, ωστόσο, αφιέρωσε ολόκληρη την ομιλία του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τόσο με ευθείες αναφορές όσο και με πάρα πολλές μπηχτές. «Μια και συζητάμε το ενδεχόμενο αδίκημα της απιστίας λόγω μη χρήσης των στοιχείων, το ερώτημα είναι «άλλοι μετά από εμένα γιατί δεν τα αξιοποίησαν; Γιατί έβαλαν τη λίστα στο συρτάρι τους για 16 μήνες; “Ουδέποτε ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος για το πώς ήρθε η λίστα” ακούμε από το ΠΑΣΟΚ. Σοβαρολογούμε; Τους εμπόδισε η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα; Γιατί ο κ. Βενιζέλος δεν με πήρε ένα τηλέφωνο;» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Κάποιοι πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για την προσωπική τους διάσωση είναι να συκοφαντήσουν και να καταστρέψουν τους προκατόχους τους – στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Μεγάλο λάθος. Κανείς δεν δικαιώθηκε απλώς “καίγοντας” τους άλλους. Αυτό είναι μικρότητα και αμοραλισμός, όχι ηγεσία…», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με αναφέρει στην ίδια πρόταση, ταυτίζοντάς με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ως “βάρος” που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν» είπε κλείνοντας την ομιλία του.
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ πάντως, σχολιάζοντας όσα είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, έλεγαν χθες με νόημα: «Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι όμως πολύ θλιβερό αμυνόμενος να φτάσει στο σημείο να υιοθετεί τη λογική της πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτή έχει καταρρεύσει παταγωδώς, μέσα από σωρεία αυταπόδεικτων στοιχείων που ευτέλισαν τους συκοφάντες».