ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 5ης ΙΟΥΛΙΟΥ - ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ...


Tα μέτρα φωτιά της 9σέλιδης πρότασης των θεσμών που οδήγησαν στο δημοψήφισμα

 Ποιες οι παράλογες και ακραίες απαιτήσεις των δανειστών που επιτάχυναν τις εξελίξεις. ΦΠΑ στο 23% για ξενοδοχεία και εστιατόρια από 1ης Ιουλίου. 

Στο 13% βασικά τρόφιμα και ενέργεια. Σύνταξη για όλους στα 67 μέχρι το 2022. Οι εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην 9σέλιδη πρόταση που κατέθεσε η πλευρά των θεσμών στο άκαρπο Eurogroup της Πέμπτης, ήταν αυτές που επιτάχυναν τις εξελίξεις και οδήγησαν στην ιστορική απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου. 

Οι αξιώσεις

 - βόμβα των δανειστών προέβλεπαν εξωφρενικές αλλαγές σε όλα τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως ο ΦΠΑ και οι πρόωρες συντάξεις. Αναλυτικά: Συνταξιοδοτικό Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, οι δανειστές καλούν την Ελλάδα να δεσμευθεί πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022.

 Υπενθυμίζεται εδώ πως η συμβιβαστική πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2025. Στο μέτωπο του ΕΚΑΣ, οι δανειστές συνεχίζουν να αξιώνουν πως πρέπει να καταργηθεί το αργότερο μέχρι το 2017, ενώ η Ελλάδα έχει ζητήσει περίοδο χάριτος έως το 2020.

 Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνει τα προνόμια, μόλις περάσει η σχετική νομοθεσία. ΦΠΑ Η νέα πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει αλλαγές σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, με τους θεσμούς να αποδέχονται το καθεστώς θέσπισης τριών συντελεστών, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση. Όμως οι δανειστές πιέζουν για μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, όχι μόνο της εστίασης αλλά και των ξενοδοχείων. Αναλυτικά η νέα πρόταση των δανειστών για τον ΦΠΑ 

- Στον υψηλό συντελεστή 23% υπάγονται εστιατόρια, ξενοδοχεία και εστίαση. 

- Στον μεσαίο συντελεστή 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια και νερό. 

- Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% υπάγονται φαρμακευτικά είδη, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στην προηγούμενη πρότασή τους οι δανειστές περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα). 

Και στη νέα πρότασή τους οι δανειστές επιμένουν πως οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να οδηγήσουν σε ετήσια έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Κατά τους δανειστές, οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου 2015. Επίσης προτείνουν την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Επιπλέον φορολογικά μέτρα Οι δανειστές επιμένουν να ζητούν:

 - Είσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 2,65 δις. τόσο το 2015 όσο και το 2016 ακόμα και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες. 

- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της προκαταβολής φόρου στο 100%. - Αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων.

 - Εξάλειψη του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών. 

- Αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έως το Σεπτέμβριο του 2015 με απλοποίηση του συστήματος έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος. 

- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%. - Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%. 

- Εφαρμογή της φορολόγησης με συντελεστή 30% στα έσοδα από τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια. 

- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ. 

- Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. 

- Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 

- Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων. - Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων ώστε όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους να χάνουν τη ρύθμιση και προσαρμογή του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς.

 Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της πρότασης των δανειστών ξεχωρίζει η απαίτηση για αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών και η κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών. Η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές είναι γνωστή ως tonnage tax. Αποκρατικοποιήσεις Οι δανειστές πιέζουν για την πώληση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ στις 31 Δεκεμβρίου 2014. 

Το εν λόγω σχέδιο πώλησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Οι δανειστές ζητούν επίσης να ολοκληρωθούν όλοι οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδό, ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και το Ελληνικό. 

Στο ίδιο κείμενο των δανειστών αναφέρεται πως η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ανακοινώσουν συγκεκριμένες ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ οι οποίες θα είναι πριν τις 15 Οκτωβρίου. 

Συγκεκριμένες ημερομηνίες ζητούνται και για πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO). Επιμένουν επίσης στη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του ποσοστού (10% μαζί με το ΙΚΑ) που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ ώστε στη συνέχεια να πωληθεί. Στην πρόταση των δανειστών παραμένει το αίτημα για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Μάλιστα επιμένουν να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. ΠΗΓΗ Ποιο θα είναι το ερώτημα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

 Ποιο θα είναι το ερώτημα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 

Αθήνα Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το οποίο εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και για το οποίο θα αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία, στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου. Η ημερήσια διάταξη της Βουλής αναφέρει: »

 Συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α' του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα. »

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα:

 το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους). » 

Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ » Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ » Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015. 

 Δημοψήφισμα: Τι προβλέπει το Σύνταγμα Τι αναφέρει το Σύνταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

 Πότε μπορεί να προκηρυχθεί. Όσα πρέπει να ξέρετε. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή, με ερώτημα για το αν ο ελληνικός λαός εγκρίνει το περιεχόμενο της συμφωνίας, ωστόσο η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι να φτάσουμε στην εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, είναι σύνθετη. 

 Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος, για το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκδώσει προεδρικό διάταγμα, αφού έχει αποφασίσει για αυτό η πλειοψηφία των βουλευτών μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Το Σύνταγμα προβλέπει δύο ειδών δημοψηφίσματα. 

Το πρώτο αφορά "κρίσιμα εθνικά θέματα" και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών, ενώ το δεύτερο αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια και προκηρύσσεται με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα, η προσέλευση των ψηφοφόρων θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 40%, ενώ στην περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένα νομοσχέδια η προσέλευση στην κάλπη πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 50% του εκλογικού σώματος.

 Έτσι θα πρέπει το υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να ζητηθεί η υπερψήφιση της πρότασης από την πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές. Αμέσως μετά ακολουθεί η έκδοση του διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 Το δημοψήφισμα διεξάγεται ένα μήνα μετά τη λήψη της απόφασης από τη Βουλή. Ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι ότι βάσει του Συντάγματος, δεν επιτρέπεται δημοψήφισμα για ψηφισμένα νομοσχέδια που αφορούν δημοσιονομικά θέματα. Τι προβλέπει αναλυτικά το άρθρο 44 Αρθρο 44:

 Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δημοψηφίσματα, διαγγέλματα 1. Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. 

Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος

 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Bουλής σε σύνοδο. Aν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής. 

2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου. Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο. Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. 

3. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Kυβέρνησης. Tα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως. ΠΗΓΗ "Δημοψήφισμα Φιάσκο" χαρακτηρίζει ο Σταύρος Τσακυράκης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, το εν λόγω δημοψήφισμα. Διαβάστε το γιατί... 

 - Μπορεί να γίνει δημοψήφισμα μέσα μία μόνο εβδομάδα; "Το Σύνταγμα δεν ορίζει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προετοιμασία, απλά ο νόμος λέει ότι πρέπει να έχει γίνει το δημοψήφισμα μέσα σε 30 ημέρες από τη στιγμή που θα αποφασιστεί" εξηγεί ο Σταύρος Τσακυράκης. "Ο χρόνος όμως της μιας εβδομάδας είναι ανεπαρκής ουσιαστικά, διότι είναι αδύνατον μέσα σε 5 μέρες να υπάρξει χρόνος για συζήτηση, διαβούλευση και ό, τι άλλο πρέπει να γίνει για να ενημερωθεί ο κόσμος" προσθέτει. "Επιπλέον αμφιβάλλω αν θα βγει και διοικητικά - πρακτικά.

 Την τρίτη πρέπει να είναι τα ψηφοδέλτια στα εκλογικά τμήματα. Νομίζω ότι η κρατική μηχανή δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, ας υποθέσουμε ότι ανταποκρίνονται, η ουσία έχει σημασία. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι δεν γίνεται δημοψήφισμα σε 5 ημέρες κι εκεί βρίσκεται και το παράτυπο που αντίκειται στο Σύνταγμα. Επί της ουσίας λοιπόν πρόκειται για δημοψήφισμα φάρσα", τονίζει ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ - http://elldiktyo.blogspot.gr/