ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ BVR ΡΩΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ...


Ένα σοβαρό επεισόδιο με εμπλοκή μαχητικών της ρωσικής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου Ιλιούσιν IL-20, επίσης της ρωσικής Αεροπορίας και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είχαμε σήμερα το πρωί στην Μαύρη Θάλασσα.

 Το ρωσικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου είχε πλησιάσει πολύ κοντά τις τουρκικές ακτές και έκανε υποκλοπή των ΝΑΤΟϊκών επικοινωνιών της άσκησης που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Μαύρη Θάλασσα, όταν έσπευσαν προς αναχαίτισή του δύο τουρκικά F-16 από τη βάση της τουρκικής Μπαντίρμα κοντά στις ακτές του Αιγαίου, η οποία είναι και η κύρια βάση των Μοιρών των F-16 με σύστημα LANTIRN και βασική αποστολή την κρούση των ελληνικών πολεμικών αεροδρομίων και όχι μόνο.

 Καθώς το ρωσικό αεροπλάνο πετούσε προς τα ανατολικά, παράλληλα με τον τουρκικό εναέριο χώρο, άλλα δύο F-16 απογειώθηκαν από πόλη Merzifon [Μυρσυφών] στην περιοχή της Αμάσειας της κεντρικής Ανατολίας και ακολούθησαν το IL-20 μέχρι που πέρασε προς τη Γεωργία αρκετά πιεστικά, ζητώντας του να αποχωρήσει από τον ... διεθνή εναέριο χώρο στον οποίο βρισκόταν.

 Όμως, το ρωσικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης είχε αντιληφθεί την απογείωση από την Μπαντίρμα των δύο F-16 και δόθηκε εντολή για απογείωση δύο Su-30SM από την αεροπορική βάση της Κριμαίας, όπως και έγινε. Ταυτόχρονα δύο μαχητικά κρούσης Su-24SM του ρωσικού Ναυτικού σηκώθηκαν και κατευθύνθηκαν προς ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που περιπολούσε στην περιοχή "δια παν ενδεχόμενο". 

 Τα ρωσικά μαχητικά έφτασαν σε απόσταση βολής πυραύλων μακρού βεληνεκούς, όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές (περίπου 150 χλμ. για τα αμερικανικά δεδομένα) τα τουρκικά F-16 και παρακολούθησαν τόσο την πρώτη δυάδα όσο και τη δεύτερη, την οποία πλησίασαν σε απόσταση 100 χλμ. περίπου, πάντα "φωτίζοντάς" την με το ραντάρ τους και δίνοντας σαφές στίγμα του τί θα μπορούσε να είχε συμβεί από μία απόσταση από την οποία τα τουρκικά μαχητικά δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν αφού οι δικοί τους AMRAAM AIM-120 δεν ξεπερνούν τα 80 χλμ. 

 Tα ρωσικά μαχητικά ήταν οπλισμένα με βλήματα Vympel R-37 (AA-X-13/AA-13 Arrow κατά NATO). Τα συγκεκριμένα βλήματα ανάλογα με την έκδοση έχουν ελάχιστη ακτίνα δράσης που φτάνει από τα 150 χλμ. μέχρι τα 380 χλμ. στην έκδοση αναχαίτισης στρατηγικών βομβαρδιστικών. Πρακτικά είχαμε μια εικονική αερομαχία BVR (Beyond Visual Range-Περαν του Οπτικού Οριζοντος) με απειλή χρήσης βλημάτων μακρού βεληνεκούς. 

 Το επεισόδιο έληξε με την αποχώρηση και της δεύτερης δυάδας των τουρκικών μαχητικών. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δέκα ημέρες ρωσικά μαχητικά κρούσης Su-24SM είχαν προχωρήσει σε εικονικές προσβολές μιας τουρκικής φρεγάτας κι ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού... Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη ρωσική διακλαδική άσκηση στη Νότια Στρατιωτική Διοίκηση, σε απάντηση των ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων ... 

 Δείτε το αναβαθμισμένο Su-30MS σε βίντεο από το τηλεοπτικό κανάλι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων:
ΠΗΓΗ - http://www.defencenet.gr/