Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ - ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ - ΣΕ ΝΕΟ ΙΡΑΚ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ...


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ TWITTER

Πανομοιότυπη κατάσταση με αυτή στο Ιράκ διαμορφώνεται σταδιακά και στο Αφγανιστάν, αφού όπως είχε προβλεφθεί, η σταδιακή απεμπλοκή – αποχώρηση των στρατευμάτων της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, ιδίως όμως τα αμερικανικά και τα βρετανικά στρατεύματα, αφήνουν πίσω τους σοβαρό «κενό ισχύος»…

 Το κενό αυτό σπεύδουν όπως φαίνεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών οι Ταλιμπάν, με τις εξελίξεις στην επαρχία Χελμάντ, να μη διαφέρουν σε τίποτα από την επέλαση της σουνιτικής ισλαμιστικής ISIL στο Ιράκ. Οι Ταλιμπάν λοιπόν εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταλάβουν εκ νέου το προπύργιό τους, ενώ οι δυνάμεις των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων δεν δείχνουν ικανές να τους σταματήσουν. 

 Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν τη «θερινή επίθεση», όπως οι ίδιοι την έχουν ονομάσει, αμφισβητώντας στην πράξη την ικανότητα των δυνάμεων που είναι πιστές στον σιίτη Χαμίντ Καρζάι (η προεδρική εκλογή έχει τελματώσει μετά από καταγγελίες του Δρ. Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας, για εκτεταμένη νοθεία στις επαναληπτικές εκλογές), να προστατεύσουν τους Αφγανούς πολίτες.

 Η επίθεση στην επαρχία Χελμάντ έχει όμως και ισχυρή συμβολική σημασία, αφού το 2009 που είχαν εξαπολύσει επίθεση οι Αμερικανοί, είχε αποτελέσει το παράδειγμα της επιτυχούς δυναμικής επέμβασης για την εκδίωξη των Ταλιμπάν. Στη συνέχεια, ο έλεγχος της περιοχής είχε αναληφθεί από τους Βρετανούς. 

 Οι Αμερικανοί παρέχουν στους Αφγανούς πληροφορίες για την κατάσταση στο έδαφος αξιοποιώντας τα εναέρια μέσα συλλογής πληροφοριών που έχουν στη χώρα, ενίοτε εγγύς αεροπορική υποστήριξη, καθώς επίσης και απομάκρυνση τραυματιών από το πεδίο της μάχης με ελικόπτερα.

ΠΗΓΗ - http://www.defence-point.gr/