ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ - ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΙΕΡΟΣΥΛΩΝ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ...


Στο έλεος των ιερόσυλων η Ήπειρος. Δεκάδες περιστατικά κλοπών σε εκκλησίες και μοναστήρια κοντά στα σύνορα με την Αλβανία με την αστυνομία να παρακολουθεί αμέτοχη χωρίς να μπορεί να προστατεύσει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της χώρας μας.

 Οι δράστες είναι πιθανότατα αλβανοί οι οποίοι κατά την είσοδο και έξοδο από την χώρα μας παίρνουν τα απαραίτητα "σουβενίρ" χωρίς να τους ενοχλεί κανένας.

 Νέα κλοπή σπάνιων βυζαντινών εικόνων από μοναστήρι στην Κόνιτσα. Έξι εικόνες και τα τάματα, από την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στην Μάλιστα της Κόνιτσας, αφαίρεσαν άγνωστοι ιερόσυλοι. Η κλοπή έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους και αμέσως ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα της Κόνιτσας. 

Οι δράστες αφού διέρρηξαν την κεντρική είσοδο του Μοναστηριού εισήλθαν στον ναό και αφαίρεσαν στις εικόνες και τα τάματα. Από την Μονή, είχε κλαπεί πριν από 4 δεκαετίες, ένα ιερό κειμήλιο, μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από το 1783, «η Στρατιώτισσα, επειδή μεταφερόταν στους δρόμους , στις στράτες της επαρχίας, από ασθενή σε ασθενή, χάριν ίασης και ευλογίας». 

Η υπόθεση προβληματίζει τους αστυνομικούς καθώς και πριν λίγες ημέρες, άγνωστοι έκλεψαν δυο εικόνες, ένα ευαγγέλιο και δύο δισκοπότηρα από τον Βυζαντινό Ναό της Ευαγγελιστρίας, στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου. Να σημειωθεί, ότι παλαιότερα και συγκεκριμένα την 5ετία 2004-2009, αφαιρέθηκαν από αρχαιοκαπήλους μεγάλης αξίας εικόνες από μοναστήρια και εκκλησίες κυρίως του Ζαγορίου, ορισμένες από τις οποίες βρέθηκαν να πωλούνται σε γκαλερί του εξωτερικού.

ΠΗΓΗ - http://www.xryshaygh.com/