Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ...


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ TWITTER  

ιδιαίτερα σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα σχέδια της ρωσικής πολιτικής για την ανάπτυξη του γνωστού, και στους Έλληνες, αγωγού φυσικού αερίου SOUTH STREAM. 

 Ο Ρωσικών συμφερόντων (της γνωστής Gazprom) αγωγός φυσικού αερίου SOUTH STREAM, αναμένεται να φτάσει στην Βουλγαρία ως τις αρχές του 2015, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ίδια τη Ρωσική εταιρεία. Ο SOUTH STREAM εδώ και χρόνια έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει το Ρωσικό φυσικό αέριο από τα Ρωσικά παράλια της Μαύρης θάλασσας (Εύξεινου Πόντου) με υποθαλάσσια διαδρομή έως το Μπουργκάς της Βουλγαρίας και από εκεί έως την κεντρική Ευρώπη.

 Καθώς οι αγωγοί περνούσαν και από την Ουκρανία για να φτάσουν στην Ευρώπη, οι Ουκρανοί εκμεταλλεύονταν το γεγονός προς όφελός τους, αρνούμενοι να καταβάλουν τα όσα τους αναλογούσαν για τη χρήση τους, πράγμα που επέφερε δύο φορές (το 2006 και το 2009) ως συνέπεια την παύση της παροχής του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως σταμάτησε την παροχή και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 Η Γερμανική ηγεσία πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι ήταν προς συμφέρον της ίδιας να απεξαρτητοποιηθεί, ως ένα βαθμό, από τους αγωγούς Ρωσικών συμφερόντων. Η ίδια, εξάλλου η Ουκρανία, μετά τα τελευταία γεγονότα, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή για να «φιλοξενεί» τους αγωγούς φυσικού αερίου, έτσι η Ρωσία επανέκαμψε στα σχέδιά της περί του SOUTH STREAM. Η αντίθεση, όμως της Γερμανίας στο ενδεχόμενο ανάπτυξης του αγωγού του SOUTH STREAM εξακολουθεί να υφίσταται, οφείλεται δε στο ότι θα εξακολουθεί να παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτημένη από το Ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που δεν επιθυμεί για πολλούς λόγους (γεωστρατηγικούς και πολιτικούς).

 Στον αντίποδα, επέλεξαν τη λύση του αγωγού TAP, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και της Κασπίας θάλασσας μέσω Γεωργίας-Τουρκίας -Βόρειας Ελλάδας -Αλβανίας-υποθαλάσσια μέσω Αδριατικής -Ιταλίας στην Ευρώπη. Ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος μάλιστα στην Ελλάδα παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά ως «εξαιρετική γεωστρατηγική κίνηση» (sic!) δεν διαθέτει, κατά τους ειδικούς, τα κοιτάσματα εκείνα που θα μπορούσαν να καλύψουν τις Ευρωπαϊκές ανάγκες.

 Ωστόσο οι Γερμανοί είναι αποφασισμένοι να απαγορεύσουν την κατασκευή του SOUTH STREAM, ενώ τα γεγονότα με την κυβέρνηση Καραμανλή, αποδεικνύουν ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν για τη ματαίωση του εν λόγω αγωγού ήσαν πολύ μεγάλες και, κατά πολλούς, ήταν ο βασικότερος λόγος που οδήγησε στην πτώση του πρώην πρωθυπουργού.

 Η Γερμανία μάλιστα, έχει ήδη ασκήσει πιέσεις στο ευρωκοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε εναντίον της κατασκευής του south stream και απαγορεύει στην Βουλγαρία να φτιάξει τερματικό σταθμό στο Μπουργκάς ο οποίος θα υποδεχθεί τον αγωγό. Μέχρι στιγμής, η Βουλγάρικη κυβέρνηση αρνείται να εκτελέσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απόφαση η οποία, όπως είναι σαφές, έχει υποκινηθεί από την πάντα παρούσα και ηγεμονεύουσα Γερμανική πολιτική ηγεσία. 

 Η Γερμανία, λοιπόν για να πετύχει το στόχο της και να πιέσει την Βουλγαρική κυβέρνηση, χρησιμοποιεί την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το κόμμα GERB του μέχρι πέρυσι πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσωφ για να δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι. Ο Μπορίσωφ, γνωστός για τις διαπλοκές του με παράνομες δραστηριότητες και εκβιασμούς, αποτελεί πλέον τον εγχώριο πολιτικό «βραχίονα» των Γερμανών για τον εκβιασμό της Βουλγαρικής κυβέρνησης. Το φοβερό, όμως είναι ότι συνεργάζεται στενά με το κόμμα των Τούρκων στην Βουλγαρία, το DPC, το οποίο δεν είναι αμελητέα δύναμη, καθώς εκπροσωπεί 500,000 Βούλγαρους Τουρκικής «συνείδησης» που κατοικούν στον αντίποδα της Ροδόπης , στην επαρχία Κέρτζαλι. 

Οι 500,000 αυτοί άνθρωποι αποτελούν σχεδόν το 10% του πληθυσμού της Βουλγαρίας, αποτελούν, δε ρυθμιστικό παράγοντα στην κυβέρνηση συνασπισμού! Περιττό, βέβαια να σημειωθεί ότι το εν λόγω Τουρκογενές κόμμα της Βουλγαρίας και η κυβέρνηση Ερντογάν αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Εάν η Βουλγαρική κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει στο θέμα της κατασκευής του αγωγού South Stream όλα είναι πθανά: από πολιτική μέχρι πολιτειακή ανωμαλία, ακόμα και εξέγερση των 500,000 Τούρκων του Κέρτζαλι. Το Κέρτζαλι, βρισκόμενο στο αντιπρανές , στην άλλη πλευρά της Ροδόπης, ενώνεται με την Ξάνθη και την Κομοτηνή με συνοριακές διαβάσεις. 

Οι δε Τουρκόφωνοι Βούλγαροι μουσουλμάνοι, ως ευρωπαίοι πολίτες, έχουν κατακλύσει την Βόρεια Ελλάδα και βρίσκονται φυσικά σε επαφή με το Τουρκικό προξενείο της Θράκης! Όπως καταλαβαίνει κάποιος, δεν είναι άμοιρο των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή μας, το γεγονός ότι το DEB, το κόμμα του Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη κατάφερε να επαναδραστηριοποιηθεί, συγκεντρώνοντας ένα εκπληκτικό ποσοστό στην περιοχή! 

Μια μεγάλη, λοιπόν αναταρχή στη Βουλγαρία, η οποία θα οδηγήσει ενδεχόμενα στην εξέγερση των τουρκόφωνων πληθυσμών στην επαρχία Κέρτζαλι (με την πιθανότητα να «σπρωχτεί» και εκεί μια κοσοβοποίηση της περιοχής), θα οδηγούσε ταυτόχρονα στη μετάδοσή της στην Θράκη! Δυστυχώς, οι Έλληνες πολιτικοί ταγοί μας, είτε αδιαφορούν, είτε γνωρίζουν και, σκοπίμως, σιωπούν για τα προαναφερθέντα!

ΠΗΓΗ - http://www.ethnikometopo.gr/