ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ...ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ''ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2014''...ΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΙ ΕΛΑΤΕ...


Η μεγαλύτερη κλαδική άσκηση του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινάει τη Δευτέρα (2/06) και το Αιγαίο είναι έτοιμο να πάρει... φωτιά! 

 Mε νωπές τις εντυπώσεις από την τεράστια επίδειξη ισχύος που έκανε η Άγκυρα στο Αιγαίο με αποκορύφωμα την εμφάνιση τουρκικού στολίσκου 5 σκαφών (μίας φρεγάτας και τεσσάρων πυραυλακάτων) σε επιχείρηση τύπου «Λαβίδα» από την βόρεια Αττική μέχρι τις Κυκλάδες, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ξεκινά την Δευτέρα 2 Ιουνίoυ τη μεγαλύτερη κλαδική άσκηση του είδους την «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2014», η οποία σε ορισμένα τμήματά της θα μετατραπεί σε διακλαδική με την συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

 Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου 2014, με αποβατική ενέργεια σε κάποιο νησί του βόρειου ή κεντρικού Αιγαίου. Είναι μια καλή ευκαιρία να «μετρηθούν» οι δυνάμεις και οι δυνατότητες του ΠΝ, έστω στον στενό ελληνικό αμυντικό χώρο, με τις παλιές φρεγάτες και τα επίσης πεπαλαιωμένα υποβρύχια, πλην του S120 «Παπανικολή». 

 Το ΠΝ έχει εγκαταλείψει προ πολλού τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παλεύει μέσα από πολλές αντιξοότητες να διατηρήσει έναν αξιοπρεπή στόλο βασιζόμενο στην υψηλή ποιότητα του προσωπικού (ζητούμενο το υψηλό ηθικό του προσωπικού από την ηγεσία) και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που δίνει η κατοχή των νησιών του Αρχιπελάγους. 

 Οι αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης είναι η διατήρηση, προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, η διατήρηση ενιαίου πνεύματος, καθώς και η μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά την άσκηση, θα δοθεί η ευκαιρία για δοκιμή ειδικών σχεδίων και για εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών. 

Επίσης, η άσκηση θα συνδυαστεί με την άσκηση «ΑΕΤΟΣ Α14» της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων και έτερων μονάδων του Στρατού Ξηράς, ενώ σε ορισμένα αντικείμενα θα συμμετάσχουν και μονάδες του Λιμενικού Σώματος. 

 Ειδικότερα στην ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ θα εκτελεστούν όλων των ειδών τα σενάρια μάχης (ασκήσεις επιφανείας, Αντιαεροπορικού και Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, πυρών, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Ασύμμετρης Απειλής) καθώς και την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών (επιφανείας, αέρος, υποβρύχια). Πέρα από τα Επιτελεία, η Αθήνα έχει θορυβηθεί από την τουρκική επίδειξη ισχύος και ακόμα και το ίδιο το Μαξίμου θέλει να υπάρξει απάντηση.

ΠΗΓΗ - http://eleftherologion.blogspot.gr/