Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ - ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΕΜΠΛΟΚΗ EF-2000 ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...


Σοβαρό επεισόδιο παραλίγο να σημειωθεί πάνω από τον εναέριο χώρο της Κύπρου, ανάμεσα σε μαχητικά EF-2000 Typhoon (Eurofighter) και τουρκικά F-16 που είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ… 

 Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή κυρίως μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία φαίνεται πως απογείωσε τα αεροσκάφη για να αναχαιτίσουν (λέμε πότε-πότε και κανένα αστείο…) τα βρετανικά μαχητικά τέταρτης γενιάς, επειδή «παραβίασαν» τον εναέριο χώρο πάνω από τα κατεχόμενα. Δε δίστασε ούτε και ενώπιον του γεγονότος ότι η Βρετανία υποστηρίζει σε γενικές γραμμές τη στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Συρίας. 

Προφανώς, θέμα παραβίασης δεν υφίσταται, καθώς η Τουρκία «ξεχνά» συστηματικά ότι όλες της οι ενέργειες ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής από το 1974 και εντεύθεν είναι απλά ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ.

 Η νόμιμη εξουσία, όπως προκύπτει και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και το διεθνές νομικό πλαίσιο που ισχύει για την εναέρια κυκλοφορία, εκπηγάζει από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία μάλιστα έχει προχωρήσει στην έκδοση μόνιμης ΝΟΤΑΜ (Notice to Airmen)με την οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι τουρκικές απαιτήσεις για την άσκηση ελέγχου στην περιοχή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. 

Τα μαχητικά της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF: Royal Air Force) βρίσκονται στη νήσο για την προστασία των βρετανικών συμφερόντων, δηλαδή των στρατιωτικών βάσεων της Βρετανίας στη νήσο, από την απειλή που συνιστά η κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία. Το επεισόδιο επιβεβαιώθηκε από τα υπουργεία Άμυνας της Βρετανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Κάποιες πηγές, ωστόσο, αναφέρονται στην πιθανότητα να συνέβη ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή τα βρετανικά μαχητικά να απογειώθηκαν έχοντας διαπιστώσει παράνομες κινήσεις αεροσκαφών που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε απειλή για την ασφάλεια των βάσεων. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΝΟΤΑΜ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ… ΤΑ ΚΑΘΕΚΑΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ:

 «NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED REFERENCE IS MADE TO TURKISH NOTAM A2652/05 AND WISH TO STATE THAT THE SO-CALLED ERCAN AIRPORT (LCEN) IS AN UNAUTHORISED AIRPORT OPERATING IN THE OCCUPIED BY TURKEY NORTHERN PART OF THE ISLAND OF CYPRUS (CYPRUS AIC A06/02 REFERS). CYPRUS GOVERNMENT AS THE APPROPRIATE AUTHORITY AND THE ONLY RECOGNISED GOVERNMENT HAS NEVER REGISTERED ABBREVIATION CODE LCEN WITH ICAO. THEREFORE THIS CODE AND THIS ILLEGAL AIRPORT SHOULD NOT BE USED. 24 NOV 14:30 2005 UNTIL PERM. CREATED: 24 NOV 14:53 2005»

ΠΗΓΗ - http://alertgr.blogspot.gr