Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ - ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΝ ΧΤΥΠΗΘΕΙ Η ΣΥΡΙΑ...


"Μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πυρηνική καταστροφή , εάν ένας πύραυλος χτυπήσει κάποιον αντιδραστήρα που περιέχει ραδιενεργό ουράνιο", προειδοποιεί ρώσος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κι αναφέρει η Russia Today . Η παρατήρηση αυτή επήλθε καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

 "Αν μια κεφαλή, από σχεδιασμό ή κατά τύχη, χτυπήσει το μικροσκοπικό αντιδραστήρα νετρονίων (MNSR) κοντά στη Δαμασκό, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές», δήλωσε την Τετάρτη ο Aleksandr Lukashevich.

 Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ζήτησε από τον ΟΗΕ και το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ( ΔΟΑΕ ) την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των κινδύνων, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναζητούν υποστήριξη για στρατιωτική δράση. Ζήτησε από τον Οργανισμό να "αντιδράσει γρήγορα" και να πραγματοποιήσει "μια ανάλυση των κινδύνων που σχετίζονται με την ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση στο MNSR και άλλες εγκαταστάσεις στη Συρία.

 " Ο Lukashevich δήλωσε ότι η περιοχή θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο "μόλυνσης από το εμπλουτισμένο ουράνιο και δεν θα μπορούσαμε πλέον να μιλάμε για πυρηνική ασφάλεια στην περιοχή». 

Πρόσθεσε ακόμη ότι το εν λόγω υλικό θα μπορούσε να πέσει σε λάθος χέρια. Η ΔΟΑΕ δήλωσε ότι έχει επίγνωση της κατάστασης, αλλά είναι σε αναμονή για ένα επίσημο αίτημα ζητώντας από τον οργανισμό να ολοκληρώσει μια αξιολόγηση του κινδύνου . "Θα εξετάσουμε τις ερωτήσεις που τέθηκαν , αν λάβουμε ένα τέτοιο αίτημα", ανέφερε μια εκπρόσωπος του ΔΟΑΕ .

 Ο οργανισμός ανέφερε σε έκθεσή του προς τα κράτη μέλη την περασμένη εβδομάδα ότι η Συρία είχε δηλώσει πως υπήρχε μια "μικρή ποσότητα του πυρηνικού υλικού" στο MNSR , ένα είδος ερευνητικού αντιδραστήρα που συνήθως χρησιμοποιούν ως καύσιμο ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού.

 Παρά το γεγονός ότι αυτό το είδος αντιδραστήρα δεν περιέχει πολλά πυρηνικά υλικά, θα ήταν αρκετό για να προκαλέσει "σοβαρό τοπικό κίνδυνο από την ακτινοβολία", αν ο αντιδραστήρας χτυπηθεί σύμφωνα με δήλωση του Hibbs Mark εμπειρογνώμονα από το Carnegie Endowment για τη Διεθνή Ειρήνη στο Reuters.

ΠΗΓΗ - http://novel918.gr