Κόντρα στο ρεύμα της εποχής που θέλει τους νέους δικηγόρους να αμείβονται με μόλις 700 ευρώ, ο γιος του πρώην προέδρου της Βουλής Γιώργος Σιούφας κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια -την εποχή της «γαλάζιας» διακυβέρνησηςνα αποκτήσει ακίνητα συνολικής εμπορικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και, φυσικά, διαμέρισμα με πισίνα δίπλα στον Λυκαβηττό…
ΔΥΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΟΚΤΩ αποθήκες (με αδιευκρίνιστη χρήση) και τρεις θέσεις στάθμευσης στο Κολωνάκι, που, σύμφωνα με μεσίτες της περιοχής, η συνολική τους εμπορική αξία αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ, κατάφερε να αποκτήσει ο 35χρονος γιος του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, δικηγόρος κ. Γιώργος Σιούφας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως όλη αυτή η περιουσία που εμφανίζεται στο όνομα του γιου του κ. Σιούφα αποκτήθηκε μόλις σε τέσσερα χρόνια, την περίοδο δηλαδή που ο κ. Γιώργος Σιούφας βρισκόταν στην αρχή της δικηγορικής του καριέρας και συγκεκριμένα από τα 28 έως και τα 32 του χρόνια.
Η εκτόξευση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του υιού Σιούφα, σε τόσο μάλιστα νεαρή επαγγελματικά ηλικία, συμπίπτει χρονικά με την εποχή που ο πατέρας του είναι ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα της κυβέρνησης Καραμανλή. Η περιοχή του Κολωνακίου φαίνεται όμως πως είναι από τις αγαπημένες πατέρα και γιου Σιούφα, αφού την αρχή έκανε το 1988 ο κ. Δημήτρης Σιούφας, αγοράζοντας μαζί με τη σύζυγό του ένα διαμέρισμα 135 τ.μ. στην Πατριάρχου Ιωακείμ με αντικειμενική αξία, τότε, 15 εκατ. δραχμές. Η πραγματική αξία του ακινήτου για την εποχή εκείνη κοστολογείται γύρω στα 60 εκατ. δραχμές.
Το διαμέρισμα του ζεύγους Σιούφα, το οποίο αποτελείται από πέντε κύρια δωμάτια, βοηθητικούς χώρους, κουζίνα και υπόγεια αποθήκη, χρησιμοποιείται πλέον ως γραφείο της δικηγορικής εταιρείας «Σιούφας και Συνεργάτες».
Την προτίμησή του στο Κολωνάκι άρχισε να δείχνει και ο κ. Γιώργος Σιούφας, σε αρκετά νεαρή ηλικία μάλιστα. Μόλις στα 28 του χρόνια, τον Νοέμβριο του 2003, έκανε την πρώτη του αγορά στην οδό Αριστίππου 30, όπου για ένα πάρκινγκ 11 τ.μ., στο τρίτο υπόγειο μιας πολυκατοικίας, φαίνεται ότι πλήρωσε 4.680,27 ευρώ, τη στιγμή που σύμφωνα με τους μεσίτες της περιοχής η εμπορική του αξία αγγίζει τα 25.000 ευρώ. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, όταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεχόταν ευχές για τα 30ά γενέθλια του γιου του, ο ίδιος ο γιος φαίνεται πως έκανε ένα πολύ ακριβό δώρο στον εαυτό του.
Ετσι, τον Απρίλιο του 2005, ο κ. Γιώργος Σιούφας αγοράζει ένα διαμέρισμα 180 τ.μ. και πάλι στο Κολωνάκι, αλλά αυτή τη φορά στην οδό Πλουτάρχου. Το διαμέρισμα του 6ου ορόφου αποτελείται από έξι δωμάτια, δύο μπάνια, δωμάτιο υπηρεσίας με λουτρό, δώμα αλλά και αποθήκη, και η αντικειμενική του αξία ήταν 467.809,32 ευρώ, ενώ στο συμβόλαιο αναγραφόταν πως ο κ. Σιούφας θα αγόραζε το ακίνητο προς 495.000 ευρώ και θα κατέβαλλε 5.000 ευρώ μετρητοίς, ενώ τις υπόλοιπες 490.000 ευρώ θα τις έπαιρνε ως δάνειο από τη Nova Bank.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους μεσίτες της περιοχής, η πραγματική αξία του ακινήτου για το συγκεκριμένο έτος εκτιμάται γύρω στις 900.000 ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου του 2005, ο υιός Σιούφα αποκτά το δεύτερο σπίτι του και πάλι στην περιοχή του Κολωνακίου. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα μπορεί να είναι μικρότερο σε έκταση, ωστόσο έχει θέα στον Λυκαβηττό και διαθέτει και πισίνα, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες του τετραώροφου κτιρίου.
Ετσι, την ώρα που οι 30χρονοι σήμερα νέοι δικηγόροι θεωρούνται παιδιά της γενιάς των 700 ευρώ, ο κ. Γιώργος Σιούφας υπέγραφε συμβόλαιο αγοράς διαμερίσματος 70,05 τ.μ. με ημιυπαίθριο χώρο 22,86 τ.μ, στην οδό Αριστίππου, αντικειμενικής αξίας 147.697,43, δηλώνοντας για ευνόητους λόγους αξία ακινήτου 148.000 ευρώ.
Η εμπορική αξία του ακινήτου, όπως εκτιμάται από τους ειδικούς, ανέρχεται στις 450.000 ευρώ, καθώς διαθέτει και θέση για πάρκινγκ στο δεύτερο υπόγειο. Η επόμενη επενδυτική κίνηση στην αγορά ακινήτων γίνεται από τον κ. Γιώργο Σιούφα δεκατέσσερις ημέρες αργότερα, όταν στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους προχωράει σε αγορά όχι μίας, ούτε δύο, αλλά επτά υπόγειων αποθηκών, επίσης στην οδό Αριστίππου, κάτω από την πολυκατοικία που στεγάζει το διαμέρισμά του.
Οι αποθήκες, συνολικής έκτασης περίπου 60 τ.μ., βρίσκονται σε δύο υπόγεια και συγκεκριμένα στο πρώτο υπόγειο βρίσκονται οι έξι και η μία στο δεύτερο. «Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο», λέει στο «ΘΕΜΑ» γνωστός μεσίτης της περιοχής και συνεχίζει: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγοράζουν αποθήκες και τις μετατρέπουν σε στούντιο για δική τους χρήση, είτε για να τις ενοικιάζουν».
Οι επτά αποθήκες του κ. Σιούφα είχαν ως αντικειμενική αξία τις 3.403,20 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον μεσίτη η εμπορική τους αξία εκτιμάται γύρω στις 50.000 ευρώ. Οσον αφορά στο ενδεχόμενο ενοικίασής τους σε περίπτωση που έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να αποτελούν έναν ενιαίο χώρο, το κόστος μπορεί να αγγίξει και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Πάντως, η αλλαγή χρήσης αποθηκών σε χώρο κύριας χρήσης απαγορεύεται, καθώς στις αποθήκες δεν προσμετράται ο συντελεστής δόμησης
. Απαγορεύεται επίσης ακόμα και η διάνοιξη πόρτας προς τον ακάλυπτο με βάση την κείμενη νομοθεσία. Τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι δηλαδή και τον Δεκέμβριο του 2007, αν και παρατηρήθηκε μια σχετική εγκράτεια από μέρους του κ. Γιώργου Σιούφα, φαίνεται πως δεν σταμάτησε να δείχνει την αδυναμία του στις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης. Ετσι, στις 25 Μαΐου του 2006 αγόρασε ακόμα ένα υπόγειο πάρκινγκ 11,05 τ.μ. στην οδό Αριστίππου, του οποίου η αντικειμενική αξία ήταν 5.692,50 ευρώ.
Ο ίδιος δήλωσε 5.700 ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για εμπορική αξία 28.000 ευρώ. Ο κύκλος των αγορών φαίνεται πως κλείνει τον Δεκέμβριο του 2007, μόλις δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, όταν ο κ. Γιώργος Σιούφας αγοράζει ακόμα μία υπόγεια αποθήκη στην οδό Αριστίππου, αρ. 32, έκτασης μόλις 6,29 τ.μ. Η αντικειμενική αξία του υπογείου ήταν 2.372,21 ευρώ, ο κ. Σιούφας δήλωσε 2.380 ευρώ, ενώ η πραγματική αξία του εκτιμάται στις 10.000 ευρώ…
Οι business των υιών Σιούφα στις πλάτες των δανειοληπτών Οι δύο δικηγόροι σε συνεργασία με τον επικεφαλής του «Τειρεσία» κ. Γιάννη Μούργελα (ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε πρόσβαση και σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα), μαζί με την εισπρακτική εταιρεία του κατ’ επάγγελμα δικαστικού επιμελητή κ. Γιώργου Πανόπουλου είχαν δημιουργήσει κάτι σαν βιομηχανία κατασχέσεων ακινήτων για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών.
Την ώρα δηλαδή που η οικονομική κρίση χτυπούσε την πόρτα εκατομμυρίων συμπατριωτών μας, η εταιρεία με την οποία συνεργάζονταν οι γιοι ενός πολιτικού προσώπου πρώτης γραμμής μετατρεπόταν σε μέσο άσκησης πίεσης αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων, με έναν όμως πραγματικά πιεστικό τρόπο, που αργότερα οδήγησε σε νομοθετική παρέμβαση και συρρίκνωση του ρόλου των εισπρακτικών επιχειρήσεων.
Οπως είχαμε επισημάνει στις 30 Νοεμβρίου του 2008, η δικηγορική εταιρεία των κυρίων Γιώργου και Μά ριου Σιούφα στα χρόνια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης είχε γνωρίσει πρωτόγνωρη αύξηση των τζίρων της, εξασφαλίζοντας ισχυρά πακέτα και συμμαχίες με τις τράπεζες. Τότε ξεκίνησε και η βιομηχανία κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων σε συνεργασία με τέσσερις κυρίως χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Γιώργος Σιού φας την πρώτη χρονιά άσκησης του επαγγέλματός του είχε κόψει σε γραμμάτια προείσπραξης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών 300.000 ευρώ! Ετσι, τα καθαρά κέρδη του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου με τις πολιτικές πλάτες άγγιξαν για το 2007 τα 639.336 ευρώ, ποσό-ρεκόρ για τόσο νέους δικηγόρους ο ένας ήταν μόλις 33 και ο άλλος 28 ετών. Κι όλα αυτά χάρη στη συνεργασία με την εισπρακτική εταιρεία «Pano Finance» του κ. Πανόπουλου.
Μάλιστα η εταιρεία «Pano Finance» όχι μόνο χρησιμοποίησε τους υιούς Σιούφα ως νομικούς συμβούλους της σε υποθέσεις άσκησης πιέσεων αποπληρωμής δανείων προς οικονομικά ανίσχυρους δανειολήπτες, αλλά είχε επιχορηγηθεί με 520.900 ευρώ στις 29/3/2007 από το υπουργείο Ανάπτυξης, του οποίου προϊστάμενος υπουργός τότε ήταν ο κ. Δημήτρης Σιούφας!
Η επιχορήγηση που σήμερα αποκαλύπτουμε αφορούσε στη δράση «Ψηφιακό μέλλον». Μείζον θέμα μάλιστα είχε δημιουργήσει η θαρραλέα παρέμβαση του τέως Συνηγόρου του Καταναλωτή κ. Γιάννη Αδαμόπουλου, ο οποίος, αν και προερχόμενος από τον ίδιο πολιτικό χώρο με τον κ. Σιούφα, απαίτησε το 2008 τη διακοπή της είσπραξης απαιτήσεων από τέτοιες εταιρείες, καθώς «τέτοιες ενέργειες αποτελούσαν αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος».
Κοινώς, ο έμπειρος δικηγόρος κατάφερε ένα ηχηρό ράπισμα κατά των νεαρών συναδέλφων του που είχαν στήσει πάρτι εις βάρος αδύναμων συμπολιτών τους. Εγγραφα που είχαμε μάλιστα τότε παρουσιάσει αποδείκνυαν πως το γραφείο «Γ. Μ. Σιούφα» είχε βγάλει στο σφυρί μέχρι και το σπίτι συνταξιούχου για μόλις 7.000 ευρώ.
Ως προς την εταιρεία «Pano Finance», θα πρέπει να σημειώσουμε πως είχε προκαλέσει αίσθηση το γεγονός πως εκτός από εισπρακτική με έδρα στον Πύργο της Ηλείας, σχεδίαζε και την πραγματοποίηση τουριστικής επένδυσης σε μια περιοχή του νομού, ύψους 11 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ ο ιδιοκτήτης της δήλωνε ως επίσημο επάγγελμα δικαστικός επιμελητής. Μάλιστα κατά τη διάρκεια άσκησης αυτού του επαγγέλματος ο κ. Πανόπουλος συνεργαζόταν στενά με τα δικηγορικά γραφεία των «Γ. Μ. Σιούφα».
Βόλεψε και την κόρη του στη Βουλή Μια τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής τον Ιούνιο του 2008, με διακομματική συναίνεση, ήταν αρκετή ώστε να μείνει σε δεσπόζουσα θέση στη μεταπολιτευτική τουλάχιστον κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου ο τέως πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, αλλά το σημαντικότερο να επιφέρει καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού θέτοντας υπό συνολική αμφισβήτηση τον κοινοβουλευτισμό στη χώρα μας.
Η επίμαχη ρουσφετολογική τροποποίηση που φέρει την υπογραφή του κ. Σιούφα και αποτελεί πραγματική επιτομή αναξιοκρατίας έχει εξοργίσει την κοινή γνώμη, καθώς εκτός των άλλων αποκαλύπτει περίτρανα ότι στον ναό της Δημοκρατίας και εις βάρος του ελληνικού λαού λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια ένας καλοκουρδισμένος μηχανισμός βολέματος συγγενών και φίλων πέρα από κάθε έννοια διαφάνειας.
Δεν έχει προηγούμενο η συγκεκριμένη ρύθμιση, βάσει της οποίας όλοι όσοι είχαν προσληφθεί έστω και για μία μέρα, δηλαδή ένα οκτάωρο δουλειάς, ως τη διάλυση της τελευταίας Βουλής ως μετακλητοί υπάλληλοι στα γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων ή των αρχηγών τους ή στα γραφεία των μελών του προεδρείου της Ολομέλειας, μπορούσαν με μία απλή αίτηση εντός τριμήνου να μονιμοποιηθoύν! Με αυτό τον τρόπο διορίστηκαν 231 μόνιμοι επιπλέον υπάλληλοι στο Κοινοβούλιο υπερδιπλασιάζοντας τον σχετικό αριθμό των εργαζομένων στη Βουλή σε σχέση με το 2000.
Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι ο κ. Σιούφας προχώρησε στην πρόσληψη ως μετακλητών υπαλλήλων της εθνικής μας αντιπροσωπίας 10 από τους παραπάνω ημέτερους, μεταξύ των οποίων και η ανιψιά της τέως αντιπροέδρου στου Σώματος κυρίας Ελσας Παπαδημητρίου, ώστε να κατοχυρώσουν δικαίωμα μονιμοποίησης στις 4 Σεπτεμβρίου 2009, δύο μέρες δηλαδή μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών από τον τέως πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τελευταία μέρα πριν από τη διάλυση της Βουλής!
Από το γενικότερο διακομματικό πνεύμα «αποκατάστασης» των συγγενικών προσώπων των εθνοπατέρων δεν θα μπορούσε να λείπει και η κόρη του κ. Σιούφα, η οποία μονιμοποιήθηκε στη Βουλή το 2002, επί προεδρίας του κ. Απόστολου Κακλαμάνη, έχοντας προϋπηρεσία ως μετακλητή υπάλληλος 10 μηνών και 14 ημερών.
Επιδότηση 8,5 εκατ. € σε εταιρεία φάντασμα, διά χειρός Σιούφα Πώς με απόφαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης η εταιρεία «Μακεδονικές Πρωτεΐνες», που δεν απασχολούσε κανέναν εργαζόμενο και είχε μετόχους τρεις offshore, κατάφερε να πάρει τεράστια επιχορήγηση ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με τζίρο μόλις 250.000 ευρώ, ζημίες 1,5 εκατ. ευρώ, μηδέν εργαζομένους, της οποίας οι τρεις κύριες μέτοχοι-εταιρείες κατέχονται κατά κύριο λόγο από offshore επιχειρήσεις, να λάβει χρηματοδότηση με τον αναπτυξιακό νόμο 3299/04; Πολύ περισσότερο, είναι δυνατόν να έχει λάβει έγκριση επένδυσης ύψους 17,5 εκατ. ευρώ με ύψος επιχορήγησης 8,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ 25 φορές επάνω από τον τζίρο που παρουσίαζε;
Ολόγος για τη βορειοελλαδίτικη βιομηχανία «Μακεδονικές Πρωτεΐνες», μια εταιρεία-φάντασμα, η οποία με την απόφαση υπαγωγής της στον νόμο 29572/ ΔΒΕ5555/09-12-2005 -επί υπουργίας δηλαδή του κ. Δημήτρη Σιούφαέλαβε ένα ποσό ευθέως δυσανάλογο με την οικονομική της υγεία και παρουσία.
Η ίδια εταιρεία μάλιστα έφτασε να παρουσιάζεται από την εφημερίδα «Το Βήμα» στις 14/5/2010 ως εκ των βιομηχανιών που πραγματοποιούν μία από τις σοβαρότερες επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου τα τελευταία χρόνια. Ολα αυτά όμως συμβαίνουν ενώ πηγές από την περιοχή δραστηριότητάς της, το Κιλκίς, αναφέρονται σε μια ουσιαστικά ανύπαρκτη βιομηχανία, χωρίς παρουσία στον κλάδο της.
Η απόφαση του άλλοτε υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα γίνεται ακόμα πιο περίεργη αν δούμε την εξέλιξή της, με την οποία ασχολείται πλέον το σύνολο του κλάδου γάλακτος, απ’ όπου και προέρχονται οι πληροφορίες μας. Ειδικότερα, η υπαγωγή αυτής της επένδυσης υλοποιήθηκε παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις ακόμα και εντός του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως μας είπαν στελέχη του ανταγωνισμού της εταιρείας, τα οποία διαθέτουν στα χέρια τους τα παραπάνω στοιχεία κατόπιν έρευνας που πραγματοποίησαν, εκτός των ανακόλουθων μεγεθών της επιχείρησης «υπάρχουν εκτιμήσεις υπερβολικής τιμολόγησης της επένδυσης».
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η επένδυση τελικά ολοκληρώθηκε το 2008 αφού σύμφωνα με πηγές μελετητικών γραφείων, εγκρίθηκε βάσει της υπ’ αριθμόν 21969/ ΔΒΕ1881/01-10-2008 απόφασης του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια. Τότε ήταν που καταβλήθηκαν στην επίμαχη επιχείρηση 8,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ανταγωνισμός της εταιρείας:
«Είναι σαφές πως, παρά τις οφθαλμοφανείς ενδείξεις περί αλλοίωσης του επενδυτικού κόστους, την κακή υγεία της εταιρείας και το μικρό της μέγεθος, λογικά δεν πρέπει να πραγματοποιήθηκε κανένας έλεγχος, αφού βάσει δημοσιευμάτων τελικά η δαπάνη εγκρίθηκε και σήμερα υλοποιείται κανονικά. Μάλιστα η εν λόγω επιχείρηση εισέπραξε από το κράτος 8 εκατ. ευρώ με δέσμευση πραγματοποίησης εξαγωγών ύψους 200.000 ευρώ, όπως στελέχη της εταιρείας τονίζουν στην τοπική κοινωνία», μας είπαν στελέχη της αγοράς.
Στην υπόθεση ενεργό ρόλο φέρεται να είχε πρόσωπο που ακόμα και σήμερα παραμένει σε διευθυντικό ρόλο και το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με τον τέως υπουργό κ. Σιούφα, διατηρώντας παράλληλα συγγένεια με πρώην βουλευτή της Ν.Δ. στην Πελοπόννησο. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ως πρόεδρος της «Μακεδονικές Πρωτεΐνες Α.Ε.» εμφανίζεται ο επιχειρηματίας κ. Παντελής Ραπανάκης, γνωστός συνδικαλιστής στον κλάδο της τυροκομίας μέσω του δικτύου Cheesenet, ο οποίος υπερασπιζόταν τη φέτα ως εθνικό μας προϊόν σε όλη την Ε.Ε. και θεωρείται εξπέρ στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Ο κ. Ραπανάκης όμως διατηρούσε και ανοιχτή γραμμή με τον κ. Σιούφα, λόγω της ιδιότητάς του, μια και στον κλάδο των τροφίμων όπου ενεργοποιούνταν υπεύθυνος υπουργός ήταν ο Καρδιτσιώτης πολιτικός. ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙΝΕ ΤΗ Ν.Δ. Η αρχή του νήματος των καταγγελιών ξεκινά από την Κρήτη. Ο περιφερειάρχης του νησιού κ. Θανάσης Καρούντζος ανακάλυψε εκεί σημεία και τέρατα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μετατροπής ενός κτιρίου μόλις 200 τ.μ. σε ξενοδοχείο με 17 κλίνες (!) σε κεντρικό δρόμο της πόλης του Ηρακλείου, που εμφανίζει προϋπολογισμό 1.990.000 ευρώ.
Πηγές μιλούσαν για κομματάρχη της Ν.Δ. που κρυβόταν πίσω από αυτή την ιστορία. Ολως τυχαίως, άλλες επτά επενδύσεις από το ίδιο ακριβώς μελετητικό γραφείο παρουσίαζαν ακριβώς το ίδιο ποσό επιδότησης. Μία από αυτές αφορούσε τη δημιουργία 9 δωματίων. Δηλαδή, 9 δωμάτια στοίχισαν στο Δημόσιο όσο σχεδόν δύο πολυκατοικίες!
Επιδότηση 2 εκατ. ευρώ έλαβε «υπό σύσταση» εταιρεία χωρίς καν να έχει ΑΦΜ, η οποία απαρτιζόταν μονάχα από συγγενικά μεταξύ τους πρόσωπα. Επρόκειτο για παραδοσιακό κατάλυμα 17 κλινών σε οικόπεδο μόλις 175 μέτρων. Ελεγχος πραγματοποιείται για το πρόγραμμα «Ψηφιακό μέλλον», από το οποίο μάλιστα επιχορηγήθηκε και η συνεργαζόμενη με τους γιους του τέως υπουργού Ανάπτυξης εισπρακτική εταιρεία «Pano Finance» και η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» του γνωστού σκανδάλου των ομολόγων.
Σημειώνεται ότι η «Pano Finance», αν και παρουσίαζε κύκλο εργασιών μόλις 676.079 ευρώ, επιχορηγήθηκε με 520.900 ευρώ. Διερευνάται η χρηματοδότηση σειράς περιφερειακών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών σε περιοχές όπως τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Κρήτη, ευρύτερα η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος. Πολλές από τις παραπάνω επιχειρήσεις έλαβαν επιδοτήσεις για άλλες δραστηριότητες από αυτές που τελικά υλοποίησαν και με πλαστά στοιχεία.
Με απόφαση Σιούφα, το καλοκαίρι του 2004 κατασκευαστικός όμιλος είχε εκδώσει πλαστά τιμολόγια και μεταφορικά έγγραφα για τα καινούρια μηχανήματα που πήρε από τα χρήματα του αναπτυξιακού νόμου. Τελικά το ποσό δόθηκε κανονικά.
Υπάρχουν περιπτώσεις επιδοτήσεων που πάρθηκαν με τη συμμετοχή υπεράκτιων επιχειρήσεων, καθώς και μιας εταιρείας που έλαβε κανονικά τα χρήματά της, παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι απέδειξαν πως τα μηχανήματα που αγόραζε δεν ήταν καινούρια (αν και ως τέτοια χρεώνονταν) αλλά μεταχειρισμένα. Διερευνώνται περιπτώσεις τριγωνικών συναλλαγών για μεγάλα ποσά. Μεγάλες ατασθαλίες διερευνώνται στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, με βιομηχανικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν ψευδή στοιχεία και τζίρους για να πάρουν επιδοτήσεις.
ΔΥΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΟΚΤΩ αποθήκες (με αδιευκρίνιστη χρήση) και τρεις θέσεις στάθμευσης στο Κολωνάκι, που, σύμφωνα με μεσίτες της περιοχής, η συνολική τους εμπορική αξία αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ, κατάφερε να αποκτήσει ο 35χρονος γιος του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, δικηγόρος κ. Γιώργος Σιούφας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως όλη αυτή η περιουσία που εμφανίζεται στο όνομα του γιου του κ. Σιούφα αποκτήθηκε μόλις σε τέσσερα χρόνια, την περίοδο δηλαδή που ο κ. Γιώργος Σιούφας βρισκόταν στην αρχή της δικηγορικής του καριέρας και συγκεκριμένα από τα 28 έως και τα 32 του χρόνια.
Η εκτόξευση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του υιού Σιούφα, σε τόσο μάλιστα νεαρή επαγγελματικά ηλικία, συμπίπτει χρονικά με την εποχή που ο πατέρας του είναι ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα της κυβέρνησης Καραμανλή. Η περιοχή του Κολωνακίου φαίνεται όμως πως είναι από τις αγαπημένες πατέρα και γιου Σιούφα, αφού την αρχή έκανε το 1988 ο κ. Δημήτρης Σιούφας, αγοράζοντας μαζί με τη σύζυγό του ένα διαμέρισμα 135 τ.μ. στην Πατριάρχου Ιωακείμ με αντικειμενική αξία, τότε, 15 εκατ. δραχμές. Η πραγματική αξία του ακινήτου για την εποχή εκείνη κοστολογείται γύρω στα 60 εκατ. δραχμές.
Το διαμέρισμα του ζεύγους Σιούφα, το οποίο αποτελείται από πέντε κύρια δωμάτια, βοηθητικούς χώρους, κουζίνα και υπόγεια αποθήκη, χρησιμοποιείται πλέον ως γραφείο της δικηγορικής εταιρείας «Σιούφας και Συνεργάτες».
Την προτίμησή του στο Κολωνάκι άρχισε να δείχνει και ο κ. Γιώργος Σιούφας, σε αρκετά νεαρή ηλικία μάλιστα. Μόλις στα 28 του χρόνια, τον Νοέμβριο του 2003, έκανε την πρώτη του αγορά στην οδό Αριστίππου 30, όπου για ένα πάρκινγκ 11 τ.μ., στο τρίτο υπόγειο μιας πολυκατοικίας, φαίνεται ότι πλήρωσε 4.680,27 ευρώ, τη στιγμή που σύμφωνα με τους μεσίτες της περιοχής η εμπορική του αξία αγγίζει τα 25.000 ευρώ. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, όταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεχόταν ευχές για τα 30ά γενέθλια του γιου του, ο ίδιος ο γιος φαίνεται πως έκανε ένα πολύ ακριβό δώρο στον εαυτό του.
Ετσι, τον Απρίλιο του 2005, ο κ. Γιώργος Σιούφας αγοράζει ένα διαμέρισμα 180 τ.μ. και πάλι στο Κολωνάκι, αλλά αυτή τη φορά στην οδό Πλουτάρχου. Το διαμέρισμα του 6ου ορόφου αποτελείται από έξι δωμάτια, δύο μπάνια, δωμάτιο υπηρεσίας με λουτρό, δώμα αλλά και αποθήκη, και η αντικειμενική του αξία ήταν 467.809,32 ευρώ, ενώ στο συμβόλαιο αναγραφόταν πως ο κ. Σιούφας θα αγόραζε το ακίνητο προς 495.000 ευρώ και θα κατέβαλλε 5.000 ευρώ μετρητοίς, ενώ τις υπόλοιπες 490.000 ευρώ θα τις έπαιρνε ως δάνειο από τη Nova Bank.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους μεσίτες της περιοχής, η πραγματική αξία του ακινήτου για το συγκεκριμένο έτος εκτιμάται γύρω στις 900.000 ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου του 2005, ο υιός Σιούφα αποκτά το δεύτερο σπίτι του και πάλι στην περιοχή του Κολωνακίου. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα μπορεί να είναι μικρότερο σε έκταση, ωστόσο έχει θέα στον Λυκαβηττό και διαθέτει και πισίνα, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες του τετραώροφου κτιρίου.
Ετσι, την ώρα που οι 30χρονοι σήμερα νέοι δικηγόροι θεωρούνται παιδιά της γενιάς των 700 ευρώ, ο κ. Γιώργος Σιούφας υπέγραφε συμβόλαιο αγοράς διαμερίσματος 70,05 τ.μ. με ημιυπαίθριο χώρο 22,86 τ.μ, στην οδό Αριστίππου, αντικειμενικής αξίας 147.697,43, δηλώνοντας για ευνόητους λόγους αξία ακινήτου 148.000 ευρώ.
Η εμπορική αξία του ακινήτου, όπως εκτιμάται από τους ειδικούς, ανέρχεται στις 450.000 ευρώ, καθώς διαθέτει και θέση για πάρκινγκ στο δεύτερο υπόγειο. Η επόμενη επενδυτική κίνηση στην αγορά ακινήτων γίνεται από τον κ. Γιώργο Σιούφα δεκατέσσερις ημέρες αργότερα, όταν στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους προχωράει σε αγορά όχι μίας, ούτε δύο, αλλά επτά υπόγειων αποθηκών, επίσης στην οδό Αριστίππου, κάτω από την πολυκατοικία που στεγάζει το διαμέρισμά του.
Οι αποθήκες, συνολικής έκτασης περίπου 60 τ.μ., βρίσκονται σε δύο υπόγεια και συγκεκριμένα στο πρώτο υπόγειο βρίσκονται οι έξι και η μία στο δεύτερο. «Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο», λέει στο «ΘΕΜΑ» γνωστός μεσίτης της περιοχής και συνεχίζει: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγοράζουν αποθήκες και τις μετατρέπουν σε στούντιο για δική τους χρήση, είτε για να τις ενοικιάζουν».
Οι επτά αποθήκες του κ. Σιούφα είχαν ως αντικειμενική αξία τις 3.403,20 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον μεσίτη η εμπορική τους αξία εκτιμάται γύρω στις 50.000 ευρώ. Οσον αφορά στο ενδεχόμενο ενοικίασής τους σε περίπτωση που έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να αποτελούν έναν ενιαίο χώρο, το κόστος μπορεί να αγγίξει και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Πάντως, η αλλαγή χρήσης αποθηκών σε χώρο κύριας χρήσης απαγορεύεται, καθώς στις αποθήκες δεν προσμετράται ο συντελεστής δόμησης
. Απαγορεύεται επίσης ακόμα και η διάνοιξη πόρτας προς τον ακάλυπτο με βάση την κείμενη νομοθεσία. Τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι δηλαδή και τον Δεκέμβριο του 2007, αν και παρατηρήθηκε μια σχετική εγκράτεια από μέρους του κ. Γιώργου Σιούφα, φαίνεται πως δεν σταμάτησε να δείχνει την αδυναμία του στις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης. Ετσι, στις 25 Μαΐου του 2006 αγόρασε ακόμα ένα υπόγειο πάρκινγκ 11,05 τ.μ. στην οδό Αριστίππου, του οποίου η αντικειμενική αξία ήταν 5.692,50 ευρώ.
Ο ίδιος δήλωσε 5.700 ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για εμπορική αξία 28.000 ευρώ. Ο κύκλος των αγορών φαίνεται πως κλείνει τον Δεκέμβριο του 2007, μόλις δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, όταν ο κ. Γιώργος Σιούφας αγοράζει ακόμα μία υπόγεια αποθήκη στην οδό Αριστίππου, αρ. 32, έκτασης μόλις 6,29 τ.μ. Η αντικειμενική αξία του υπογείου ήταν 2.372,21 ευρώ, ο κ. Σιούφας δήλωσε 2.380 ευρώ, ενώ η πραγματική αξία του εκτιμάται στις 10.000 ευρώ…
Οι business των υιών Σιούφα στις πλάτες των δανειοληπτών Οι δύο δικηγόροι σε συνεργασία με τον επικεφαλής του «Τειρεσία» κ. Γιάννη Μούργελα (ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε πρόσβαση και σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα), μαζί με την εισπρακτική εταιρεία του κατ’ επάγγελμα δικαστικού επιμελητή κ. Γιώργου Πανόπουλου είχαν δημιουργήσει κάτι σαν βιομηχανία κατασχέσεων ακινήτων για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών.
Την ώρα δηλαδή που η οικονομική κρίση χτυπούσε την πόρτα εκατομμυρίων συμπατριωτών μας, η εταιρεία με την οποία συνεργάζονταν οι γιοι ενός πολιτικού προσώπου πρώτης γραμμής μετατρεπόταν σε μέσο άσκησης πίεσης αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων, με έναν όμως πραγματικά πιεστικό τρόπο, που αργότερα οδήγησε σε νομοθετική παρέμβαση και συρρίκνωση του ρόλου των εισπρακτικών επιχειρήσεων.
Οπως είχαμε επισημάνει στις 30 Νοεμβρίου του 2008, η δικηγορική εταιρεία των κυρίων Γιώργου και Μά ριου Σιούφα στα χρόνια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης είχε γνωρίσει πρωτόγνωρη αύξηση των τζίρων της, εξασφαλίζοντας ισχυρά πακέτα και συμμαχίες με τις τράπεζες. Τότε ξεκίνησε και η βιομηχανία κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων σε συνεργασία με τέσσερις κυρίως χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Γιώργος Σιού φας την πρώτη χρονιά άσκησης του επαγγέλματός του είχε κόψει σε γραμμάτια προείσπραξης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών 300.000 ευρώ! Ετσι, τα καθαρά κέρδη του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου με τις πολιτικές πλάτες άγγιξαν για το 2007 τα 639.336 ευρώ, ποσό-ρεκόρ για τόσο νέους δικηγόρους ο ένας ήταν μόλις 33 και ο άλλος 28 ετών. Κι όλα αυτά χάρη στη συνεργασία με την εισπρακτική εταιρεία «Pano Finance» του κ. Πανόπουλου.
Μάλιστα η εταιρεία «Pano Finance» όχι μόνο χρησιμοποίησε τους υιούς Σιούφα ως νομικούς συμβούλους της σε υποθέσεις άσκησης πιέσεων αποπληρωμής δανείων προς οικονομικά ανίσχυρους δανειολήπτες, αλλά είχε επιχορηγηθεί με 520.900 ευρώ στις 29/3/2007 από το υπουργείο Ανάπτυξης, του οποίου προϊστάμενος υπουργός τότε ήταν ο κ. Δημήτρης Σιούφας!
Η επιχορήγηση που σήμερα αποκαλύπτουμε αφορούσε στη δράση «Ψηφιακό μέλλον». Μείζον θέμα μάλιστα είχε δημιουργήσει η θαρραλέα παρέμβαση του τέως Συνηγόρου του Καταναλωτή κ. Γιάννη Αδαμόπουλου, ο οποίος, αν και προερχόμενος από τον ίδιο πολιτικό χώρο με τον κ. Σιούφα, απαίτησε το 2008 τη διακοπή της είσπραξης απαιτήσεων από τέτοιες εταιρείες, καθώς «τέτοιες ενέργειες αποτελούσαν αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος».
Κοινώς, ο έμπειρος δικηγόρος κατάφερε ένα ηχηρό ράπισμα κατά των νεαρών συναδέλφων του που είχαν στήσει πάρτι εις βάρος αδύναμων συμπολιτών τους. Εγγραφα που είχαμε μάλιστα τότε παρουσιάσει αποδείκνυαν πως το γραφείο «Γ. Μ. Σιούφα» είχε βγάλει στο σφυρί μέχρι και το σπίτι συνταξιούχου για μόλις 7.000 ευρώ.
Ως προς την εταιρεία «Pano Finance», θα πρέπει να σημειώσουμε πως είχε προκαλέσει αίσθηση το γεγονός πως εκτός από εισπρακτική με έδρα στον Πύργο της Ηλείας, σχεδίαζε και την πραγματοποίηση τουριστικής επένδυσης σε μια περιοχή του νομού, ύψους 11 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ ο ιδιοκτήτης της δήλωνε ως επίσημο επάγγελμα δικαστικός επιμελητής. Μάλιστα κατά τη διάρκεια άσκησης αυτού του επαγγέλματος ο κ. Πανόπουλος συνεργαζόταν στενά με τα δικηγορικά γραφεία των «Γ. Μ. Σιούφα».
Βόλεψε και την κόρη του στη Βουλή Μια τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής τον Ιούνιο του 2008, με διακομματική συναίνεση, ήταν αρκετή ώστε να μείνει σε δεσπόζουσα θέση στη μεταπολιτευτική τουλάχιστον κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου ο τέως πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, αλλά το σημαντικότερο να επιφέρει καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού θέτοντας υπό συνολική αμφισβήτηση τον κοινοβουλευτισμό στη χώρα μας.
Η επίμαχη ρουσφετολογική τροποποίηση που φέρει την υπογραφή του κ. Σιούφα και αποτελεί πραγματική επιτομή αναξιοκρατίας έχει εξοργίσει την κοινή γνώμη, καθώς εκτός των άλλων αποκαλύπτει περίτρανα ότι στον ναό της Δημοκρατίας και εις βάρος του ελληνικού λαού λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια ένας καλοκουρδισμένος μηχανισμός βολέματος συγγενών και φίλων πέρα από κάθε έννοια διαφάνειας.
Δεν έχει προηγούμενο η συγκεκριμένη ρύθμιση, βάσει της οποίας όλοι όσοι είχαν προσληφθεί έστω και για μία μέρα, δηλαδή ένα οκτάωρο δουλειάς, ως τη διάλυση της τελευταίας Βουλής ως μετακλητοί υπάλληλοι στα γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων ή των αρχηγών τους ή στα γραφεία των μελών του προεδρείου της Ολομέλειας, μπορούσαν με μία απλή αίτηση εντός τριμήνου να μονιμοποιηθoύν! Με αυτό τον τρόπο διορίστηκαν 231 μόνιμοι επιπλέον υπάλληλοι στο Κοινοβούλιο υπερδιπλασιάζοντας τον σχετικό αριθμό των εργαζομένων στη Βουλή σε σχέση με το 2000.
Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι ο κ. Σιούφας προχώρησε στην πρόσληψη ως μετακλητών υπαλλήλων της εθνικής μας αντιπροσωπίας 10 από τους παραπάνω ημέτερους, μεταξύ των οποίων και η ανιψιά της τέως αντιπροέδρου στου Σώματος κυρίας Ελσας Παπαδημητρίου, ώστε να κατοχυρώσουν δικαίωμα μονιμοποίησης στις 4 Σεπτεμβρίου 2009, δύο μέρες δηλαδή μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών από τον τέως πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τελευταία μέρα πριν από τη διάλυση της Βουλής!
Από το γενικότερο διακομματικό πνεύμα «αποκατάστασης» των συγγενικών προσώπων των εθνοπατέρων δεν θα μπορούσε να λείπει και η κόρη του κ. Σιούφα, η οποία μονιμοποιήθηκε στη Βουλή το 2002, επί προεδρίας του κ. Απόστολου Κακλαμάνη, έχοντας προϋπηρεσία ως μετακλητή υπάλληλος 10 μηνών και 14 ημερών.
Επιδότηση 8,5 εκατ. € σε εταιρεία φάντασμα, διά χειρός Σιούφα Πώς με απόφαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης η εταιρεία «Μακεδονικές Πρωτεΐνες», που δεν απασχολούσε κανέναν εργαζόμενο και είχε μετόχους τρεις offshore, κατάφερε να πάρει τεράστια επιχορήγηση ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με τζίρο μόλις 250.000 ευρώ, ζημίες 1,5 εκατ. ευρώ, μηδέν εργαζομένους, της οποίας οι τρεις κύριες μέτοχοι-εταιρείες κατέχονται κατά κύριο λόγο από offshore επιχειρήσεις, να λάβει χρηματοδότηση με τον αναπτυξιακό νόμο 3299/04; Πολύ περισσότερο, είναι δυνατόν να έχει λάβει έγκριση επένδυσης ύψους 17,5 εκατ. ευρώ με ύψος επιχορήγησης 8,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ 25 φορές επάνω από τον τζίρο που παρουσίαζε;
Ολόγος για τη βορειοελλαδίτικη βιομηχανία «Μακεδονικές Πρωτεΐνες», μια εταιρεία-φάντασμα, η οποία με την απόφαση υπαγωγής της στον νόμο 29572/ ΔΒΕ5555/09-12-2005 -επί υπουργίας δηλαδή του κ. Δημήτρη Σιούφαέλαβε ένα ποσό ευθέως δυσανάλογο με την οικονομική της υγεία και παρουσία.
Η ίδια εταιρεία μάλιστα έφτασε να παρουσιάζεται από την εφημερίδα «Το Βήμα» στις 14/5/2010 ως εκ των βιομηχανιών που πραγματοποιούν μία από τις σοβαρότερες επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου τα τελευταία χρόνια. Ολα αυτά όμως συμβαίνουν ενώ πηγές από την περιοχή δραστηριότητάς της, το Κιλκίς, αναφέρονται σε μια ουσιαστικά ανύπαρκτη βιομηχανία, χωρίς παρουσία στον κλάδο της.
Η απόφαση του άλλοτε υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα γίνεται ακόμα πιο περίεργη αν δούμε την εξέλιξή της, με την οποία ασχολείται πλέον το σύνολο του κλάδου γάλακτος, απ’ όπου και προέρχονται οι πληροφορίες μας. Ειδικότερα, η υπαγωγή αυτής της επένδυσης υλοποιήθηκε παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις ακόμα και εντός του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως μας είπαν στελέχη του ανταγωνισμού της εταιρείας, τα οποία διαθέτουν στα χέρια τους τα παραπάνω στοιχεία κατόπιν έρευνας που πραγματοποίησαν, εκτός των ανακόλουθων μεγεθών της επιχείρησης «υπάρχουν εκτιμήσεις υπερβολικής τιμολόγησης της επένδυσης».
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η επένδυση τελικά ολοκληρώθηκε το 2008 αφού σύμφωνα με πηγές μελετητικών γραφείων, εγκρίθηκε βάσει της υπ’ αριθμόν 21969/ ΔΒΕ1881/01-10-2008 απόφασης του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια. Τότε ήταν που καταβλήθηκαν στην επίμαχη επιχείρηση 8,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ανταγωνισμός της εταιρείας:
«Είναι σαφές πως, παρά τις οφθαλμοφανείς ενδείξεις περί αλλοίωσης του επενδυτικού κόστους, την κακή υγεία της εταιρείας και το μικρό της μέγεθος, λογικά δεν πρέπει να πραγματοποιήθηκε κανένας έλεγχος, αφού βάσει δημοσιευμάτων τελικά η δαπάνη εγκρίθηκε και σήμερα υλοποιείται κανονικά. Μάλιστα η εν λόγω επιχείρηση εισέπραξε από το κράτος 8 εκατ. ευρώ με δέσμευση πραγματοποίησης εξαγωγών ύψους 200.000 ευρώ, όπως στελέχη της εταιρείας τονίζουν στην τοπική κοινωνία», μας είπαν στελέχη της αγοράς.
Στην υπόθεση ενεργό ρόλο φέρεται να είχε πρόσωπο που ακόμα και σήμερα παραμένει σε διευθυντικό ρόλο και το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με τον τέως υπουργό κ. Σιούφα, διατηρώντας παράλληλα συγγένεια με πρώην βουλευτή της Ν.Δ. στην Πελοπόννησο. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ως πρόεδρος της «Μακεδονικές Πρωτεΐνες Α.Ε.» εμφανίζεται ο επιχειρηματίας κ. Παντελής Ραπανάκης, γνωστός συνδικαλιστής στον κλάδο της τυροκομίας μέσω του δικτύου Cheesenet, ο οποίος υπερασπιζόταν τη φέτα ως εθνικό μας προϊόν σε όλη την Ε.Ε. και θεωρείται εξπέρ στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Ο κ. Ραπανάκης όμως διατηρούσε και ανοιχτή γραμμή με τον κ. Σιούφα, λόγω της ιδιότητάς του, μια και στον κλάδο των τροφίμων όπου ενεργοποιούνταν υπεύθυνος υπουργός ήταν ο Καρδιτσιώτης πολιτικός. ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙΝΕ ΤΗ Ν.Δ. Η αρχή του νήματος των καταγγελιών ξεκινά από την Κρήτη. Ο περιφερειάρχης του νησιού κ. Θανάσης Καρούντζος ανακάλυψε εκεί σημεία και τέρατα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μετατροπής ενός κτιρίου μόλις 200 τ.μ. σε ξενοδοχείο με 17 κλίνες (!) σε κεντρικό δρόμο της πόλης του Ηρακλείου, που εμφανίζει προϋπολογισμό 1.990.000 ευρώ.
Πηγές μιλούσαν για κομματάρχη της Ν.Δ. που κρυβόταν πίσω από αυτή την ιστορία. Ολως τυχαίως, άλλες επτά επενδύσεις από το ίδιο ακριβώς μελετητικό γραφείο παρουσίαζαν ακριβώς το ίδιο ποσό επιδότησης. Μία από αυτές αφορούσε τη δημιουργία 9 δωματίων. Δηλαδή, 9 δωμάτια στοίχισαν στο Δημόσιο όσο σχεδόν δύο πολυκατοικίες!
Επιδότηση 2 εκατ. ευρώ έλαβε «υπό σύσταση» εταιρεία χωρίς καν να έχει ΑΦΜ, η οποία απαρτιζόταν μονάχα από συγγενικά μεταξύ τους πρόσωπα. Επρόκειτο για παραδοσιακό κατάλυμα 17 κλινών σε οικόπεδο μόλις 175 μέτρων. Ελεγχος πραγματοποιείται για το πρόγραμμα «Ψηφιακό μέλλον», από το οποίο μάλιστα επιχορηγήθηκε και η συνεργαζόμενη με τους γιους του τέως υπουργού Ανάπτυξης εισπρακτική εταιρεία «Pano Finance» και η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» του γνωστού σκανδάλου των ομολόγων.
Σημειώνεται ότι η «Pano Finance», αν και παρουσίαζε κύκλο εργασιών μόλις 676.079 ευρώ, επιχορηγήθηκε με 520.900 ευρώ. Διερευνάται η χρηματοδότηση σειράς περιφερειακών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών σε περιοχές όπως τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Κρήτη, ευρύτερα η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος. Πολλές από τις παραπάνω επιχειρήσεις έλαβαν επιδοτήσεις για άλλες δραστηριότητες από αυτές που τελικά υλοποίησαν και με πλαστά στοιχεία.
Με απόφαση Σιούφα, το καλοκαίρι του 2004 κατασκευαστικός όμιλος είχε εκδώσει πλαστά τιμολόγια και μεταφορικά έγγραφα για τα καινούρια μηχανήματα που πήρε από τα χρήματα του αναπτυξιακού νόμου. Τελικά το ποσό δόθηκε κανονικά.
Υπάρχουν περιπτώσεις επιδοτήσεων που πάρθηκαν με τη συμμετοχή υπεράκτιων επιχειρήσεων, καθώς και μιας εταιρείας που έλαβε κανονικά τα χρήματά της, παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι απέδειξαν πως τα μηχανήματα που αγόραζε δεν ήταν καινούρια (αν και ως τέτοια χρεώνονταν) αλλά μεταχειρισμένα. Διερευνώνται περιπτώσεις τριγωνικών συναλλαγών για μεγάλα ποσά. Μεγάλες ατασθαλίες διερευνώνται στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, με βιομηχανικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν ψευδή στοιχεία και τζίρους για να πάρουν επιδοτήσεις.