Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΣΟΚ - ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ...


Ένα αποτρόπαιο γεγονός εξελίχτηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας Δύο φωτιές ξέσπασαν σε απόσταση λίγων μέτρων. Αρχικά έμοιαζαν τυχαίες όμως μία εικόνα που βρέθηκε καμένη στον εκπληκτικό Ιερό Ναό της Παναγίας στην Παραμυθιά αποκάλυψε την προσπάθεια ιερόσυλων να κάψουν την εκκλησία.

 Η ανατριχιαστική αυτή πτυχή της ιστορίας έχει σημάνει συναγερμό στο ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας η οποία έχει επικεντρώσει τις έρευνες στην αναζήτηση των επίδοξων εμπρηστών - ιερόσυλων. Ενδεικτικό της σημασίας που δείχνει η πυροσβεστική είναι πως ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσπρωτίας, έφυγε από την μεγάλη φωτιά που ταυτόχρονα εξελισσόταν στην Αβαρίτσα και βρέθηκε στην Παραμυθιά.

Στο εσωτερικό του προαύλιου χώρου, δίπλα και από την είσοδο του ναού βρέθηκε καμένη η εικόνα της Παναγίας. Όπως βλέπετε, η εικόνα βρισκόταν στο εσωτερικό πλαισίου με ξύλο και γυαλί. Το κηροπήγιο βρίσκεται αρκετά μακριά της ώστε να προκαλέσει την φωτιά. Ευτυχώς εκείνη την στιγμή ο ναός ήταν κλειδωμένος και οι ιερόσυλοι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν. Από το σημείο έχει περισυλλεχθεί υλικό το οποίο εξετάζεται από το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

 Η Μεγάλη Εκκλησιά, ο ναός της Παναγίας της Παραμυθίας ή Παραμυθιώτισσας (Παρηγορίτισσα), η οποία έδωσε το όνομά της στην πόλη της Παραμυθιάς και που χτίσθηκε το 14ο αιώνα, βρίσκεται στην λίστα των 5 σημαντικότερων βυζαντινών μνημείων της Ηπείρου και για την Παραμυθιά είναι σημείο αναφοράς. Μόνο ως εφιάλτη μπορούμε να φανταστούμε το αποτέλεσμα αν οι ιερόσυλοι είχαν καταφέρει το σκοπό τους. Τονίζουμε ότι το συμβάν έγινε σε μια ευαίσθητη περιοχή την οποία εποφθαλμιούν οι τουρκαλβανοί τσάμηδες. 

Οι προκλήσεις των τελευταίων ημερών δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η Χρυσή Αυγή θα φέρει άμεσα το θέμα στη Βουλή και απαιτεί να εντοπιστούν χωρίς χρονοτριβή οι δράστες!